Υγεία

Show_1469
Υγεία

Ουρολοίμωξη: Γυναικεία Υπόθεση

Την... τιμητική τους έχουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς οι βουτιές σε βρόμικες πισίνες, η μολυσμένη άμμος, οι βρόμικες τουαλέτες, η αυξημένη εφίδρωση και η αφυδάτωση και η χαλάρωση των κανόνων υγιεινής όσον αφορά στο σεξ, δίνουν στα βακτήρια πρόσφορο έδαφος...

H ουρολοίμωξη «προτιμά» της γυναίκες και κάνει αισθητή την παρουσία της με πόνο, αίσθημα καύσου, δυσκολία κατά την ούρηση και συχνουρία, στην οποία αποβάλλονται κάθε φορά ελάχιστα ούρα. Σπανιότερα, τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από πυρετό ή δέκατα, γενική αδιαθεσία, ναυτία, πόνο στην κοιλιά, ακράτεια ούρων, αιματουρία και εμέτους.
Τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι πολλά, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων (>80%) υπεύθυνα είναι τα κολοβακτηρίδια- Εscherichia coli (Ε.coli).

Απλές συμβουλές, όπως η σχολαστική υγιεινή της γεννητικής περιοχής -χωρίς όμως να φτάνει κανείς σε υπερβολές– η τακτική λήψη υγρών, η συχνή αλλαγή των βρεγμένων ρούχων, η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και η χρήση προφυλακτικού, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή τους.

Για να μη συμβεί φροντίστε:

  • Να πίνετε πολύ νερό ή άλλα υγρά (τσάι ή διαλυμένους με νερό 1:1 φρέσκους φρουτοχυμούς).
  • Να μην ξαπλώνετε απευθείας στην άμμο και να χρησιμοποιείτε διαφορετική πετσέτα για να σκουπίζεστε, από αυτήν που απλώνετε στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.
  • Να αλλάζετε αμέσως μετά το μπάνιο το βρεγμένο μαγιό με στεγνό.
  • Να αλλάζετε συχνά σερβιετάκια και ταμπόν.
  • Να αποφεύγετε τις κολπικές πλύσεις και τα ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια.
  • Να χρησιμοποιείτε μέτρα προφύλαξης στις σεξουαλικές επαφές.
  • Να φοράτε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα.
  • Να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια.
  • Να ουρείτε συχνά για να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας και να μην κατακρατώνται τα ούρα. Καλό είναι επίσης να ουρείτε μετά τη συνουσία. Με τον τρόπο αυτό, διώχνετε τα βακτήρια που πιθανόν να έχουν εισβάλει στην ουρήθρα.
  • Να καταναλώνετε σκόνη ή χάπια από κράνμπερι. To κράνμπερι είναι καρπός που ευδοκιμεί στη βόρεια Αμερική. Πλούσιος σε προανθοκυανιδίνες, D-μανόζη και ιππουρικό οξύ, εμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη παθογενών βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη. Οι προανθοκυανιδίνες του κράνμπερι εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του ουροποιητικού. Συγκεκριμένα, όταν τα βακτηρίδια E. coli έλθουν σε επαφή με τις προανθοκυανιδίνες, χάνουν το ραβδόμορφο σχήμα τους και μεταπίπτουν σε σφαιρικό, με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος της ικανότητας πρόσφυσής τους στο επιθήλιο. Πέραν τούτου, προκαλείται σημαντική διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών της κυτταρικής μεμβράνης, κατά τρόπο που το βακτηρίδιο από gram-αρνητικό μετατρέπεται σε gram-θετικό. Τέλος, με την επίδραση του κράνμπερι, το μικρόβιο χάνει την ικανότητα έκκρισης ινδολίου, ουσίας μέσω της οποίας επικοινωνούν τα βακτηρίδια.

Αν, παρά τα παραπάνω μέτρα προστασίας, αναγνωρίσετε τα επώδυνα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας