Υγεία

Show_1487
Υγεία

Καλοκαίρι: Ο ενδοκρινολόγος συμβουλεύει

της Νεκταρίας Καρακώστα

Τι πρέπει να προσέχει ένας διαβητικός το καλοκαίρι και τι ένα άτομο που πάσχει από θυρεοειδή; Μπορεί το καλοκαίρι να υπονομεύσει την πορεία της υγείας αυτών των ασθενών; Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται και πώς θα τα αποφύγετε;

Δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, αυξάνουν και οι νοσηλείες των διαβητικών ασθενών. Τρία είναι τα σημεία –κλειδιά που  θα πρέπει να προσέχει ένας διαβητικός το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο κ. Κωνσταντίνο Μπουτσουρή: «Η αφυδάτωση, η κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση στον ήλιο. Ο διαβητικός ασθενής, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνει ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά δισκία, θα πρέπει να καταναλώνει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού περίπου 4-6 λίτρα υγρών την ημέρα. Επίσης, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στην κατανάλωση αλκοόλ, γιατί συνήθως τo αλκοόλ δημιουργεί υπογλυκαιμίες. Τέλος, θα πρέπει να προσέχει την έκθεσή του στον ήλιο, καθώς αυξάνει τους παλμούς και τη ροή του αίματος, άρα και την απορρόφηση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας να αυξάνεται. Αν, μάλιστα, ο ασθενής ασχοληθεί και με κάποια σωματική δραστηριότητα, π.χ. κολυμπήσει, ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος», εξηγεί ο κ. Μπουτσουρής.
Πώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο επεισόδιο υπογλυκαιμίας; Με μια καραμέλα ή έναν χυμό, που ένας διαβητικός θα πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του, το σάκχαρό του μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί ενέσιμο γλυκογόνο για να επανέλθει.
Συχνά περιστατικά υπογλυκαιμίας δεν εμφανίζουν όμως μόνο όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη, αλλά και οι διαβητικοί που ακολουθούν θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία, κυρίως δε σουλφονυλουρίες.

► Τα λάθη
Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα λάθη των διαβητικών, εξαιτίας των οποίων καταλήγουν στο νοσοκομείο;

  • η υπερβολική έκθεση στον ήλιο: Κάθε διαβητικός θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η έκθεση στον ήλιο βοηθά στην απορρόφηση της ινσουλίνης, άρα μπορεί να τον οδηγήσει σε επεισόδιο υπογλυκαιμίας. «Είναι σημαντικό λοιπόν, για τον διαβητικό ασθενή, να προστατεύεται από τον ήλιο, αναζητώντας σκιερά μέρη και αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο, μεταξύ 12 και 5 μ.μ.», εξηγεί ο κ.  Μπουτσουρής.
  • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Με την παρέα και τη χαλάρωση που συνοδεύει τις διακοπές, αλλά και με τις συχνές βραδινές εξορμήσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες ένας διαβητικός να πιει περισσότερο από όσο πρέπει.
  • η αφυδάτωση: Είναι πολύ σημαντικό ο διαβητικός να πίνει την ποσότητα του νερού που του έχει υποδείξει ο γιατρός του.
  • η κακή συντήρηση της ινσουλίνης: Σύμφωνα με τον ειδικό, «η ινσουλίνη σε πένες, διατηρείται άνετα σε θερμοκρασία 5-45 βαθμών Κελσίου, αρκεί να μην εκτεθεί άμεσα στις ακτίνες του ήλιου, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το περιεχόμενό της καταστρέφεται. Όσο για την κλασική, ενέσιμη ινσουλίνη, για τη μεταφορά της απαιτείται απαραιτήτως ψυγειάκι.
  • Το χαλαρό πρόγραμμα διατροφής: «Η διατροφή του διαβητικού το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά, να αποφεύγει τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και να πίνει πολλά υγρά. Ο διαβητικός πρέπει να έχει συνέπεια και πειθαρχία στο διαιτολόγιό του, όλο τον χρόνο», τονίζει ο κ. Μπουτσουρής.
  • Οι τροφικές δηλητηριάσεις: Δεν πρόκειται για λάθος που κάνει ο διαβητικός, αλλά για μία συχνή κατάσταση –ειδικά το καλοκαίρι- που, λόγω των εμέτων και της διάρροιας που τη συνοδεύει,  μπορεί επίσης να οδηγήσει σε  υπογλυκαιμίες.
  • Η ινσουλίνη στην αποσκευή: Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, φροντίστε να  τοποθετήσετε την ινσουλίνη, τον μετρητή και τα αναλώσιμα μέτρησης (ταινίες) στη χειραποσκευή που θα πάρετε μαζί σας στην καμπίνα και όχι στη βαλίτσα που θα παραδώσετε στο check-in. Η θερμοκρασία στον χώρο αποσκευών του αεροπλάνου πέφτει πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου και μπορεί κυριολεκτικά να τα καταστρέψει. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι, αν οι αποσκευές σας χαθούν, θα μπείτε σε περιπέτειες- ειδικά αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, όπου τα φαρμακεία δεν χορηγούν κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

► Καλοκαίρι & θυρεοειδής
Οι πάσχοντες από παθήσεις του θυρεοειδούς δεν χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης το καλοκαίρι, με εξαίρεση τους πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό.
Επειδή ο θυρεοειδής μας λειτουργεί σαν ραντάρ που εντοπίζει και απορροφά το ιώδιο, όταν ο πάσχων από υπερλειτουργία του θυρεοειδούς βρεθεί κοντά στη θάλασσα, μπορεί να απορροφήσει πολύ ιώδιο και ο θυρεοειδής του να ξερρυθμιστεί. «Η θεραπεία που λαμβάνει ένας ασθενής με υπερθυρεοειδισμό, έρχεται σε αντίθεση με το ιώδιο της θάλασσας που απορροφά ο θυρεοειδής του, όταν βρεθεί κοντά στην ακτή. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο, όταν ο ασθενής καταναλώσει και θαλασσινά. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού, με έντονες ταχυπαλμίες, μεγάλη νευρικότητα, αϋπνία, απώλεια βάρους. Σε καμία άλλη περίπτωση ή πάθηση του θυρεοειδούς η θάλασσα ή η διατροφή δεν δημιουργούν προβλήματα», εξηγεί ο κ. Μπουτσουρής. 
Ο πάσχων από υποθυρεοειδισμό, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επισκεφθεί τον γιατρό του και να επαναλάβει τις αιματολογικές του εξετάσεις, λίγο πριν φύγει για διακοπές. Κι αυτό, γιατί οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές τον χειμώνα και το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα συχνά να χρειάζεται μείωση της δόσης της θυροξίνης κατά τους θερινούς μήνες.
«Η δοσολογία το καλοκαίρι πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Έχει παρατηρηθεί ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ανάγκες του οργανισμού σε θυροξίνη μειώνονται. Έτσι, αν κάποιος συνεχίσει να παίρνει την ίδια δόση που έπαιρνε και το χειμώνα, μπορεί να εμφανίσει ιατρογενή υπερθυρεοειδισμό. Βέβαια, αυτό σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό, δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής έχει ανάγκη από αναπροσαρμογή της δόσης», υπογραμμίζει ο κ. Μπουτσουρής.
Γενικά, ο έλεγχος του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο με αιματολογικές εξετάσεις (που δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής) και μία φορά τον χρόνο με υπέρηχο του θυρεοειδούς, που εξετάζει τη μορφολογία του αδένα.

► Διάγνωση
Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα όσον αφορά στις παθήσεις του θυρεοειδούς, είναι ότι τα συμπτώματά τους, η απώλεια βάρους, η αϋπνία, η αδύνατη τρίχα, η τριχόπτωση, η υπνηλία, οι ταχυπαλμίες, η κούραση, η ατονία, αποτελούν συχνά καθημερινά συμπτώματα ή φαινόμενα, τα οποία ο ασθενής δεν λαμβάνει υπόψη του. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση καθυστερεί σημαντικά. ||

Συμπληρώματα διατροφής- «όπλα» στα χέρια του ενδοκρινολόγου
Αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική  συμβολή των συμπληρωμάτων διατροφής στη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού, ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτσουρής τονίζει τον ρόλο που έχουν συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής στη διαχείριση του διαβήτη: «Τα συμπληρώματα διατροφής και ειδικά η κανέλα και το λιποϊκό οξύ μπορούν να χορηγηθούν με χαρακτηριστική άνεση στον διαβητικό ασθενή, με πολύ καλά αποτελέσματα. Η χρήση των συμπληρωμάτων αυτών βοηθά πάρα πολύ στη ρύθμιση του σακχάρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Who is Who
Κωνσταντίνος Μπουτσούρης
Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος,
Ελ. Βενιζέλου 144, Νέα Σμύρνη,
τηλ. 210 9336319, κιν. 6945 373850
info@endocrinutri.gr
www.endocrinutri.gr