Ψυχολογία

Show_1489
Ψυχολογία

Εγκυμοσύνη: Προετοιμαστείτε για τη νέα άφιξη…

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από ανάμικτα συναισθήματα χαράς, αγωνίας και φόβου, ιδιαίτερα αν οι υποψήφιες μητέρες περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Μέσα από τις σωματικές και ψυχικές αλλαγές που συμβαίνουν, μέσα στους εννιά μήνες, η γυναίκα καλείται να προσαρμοστεί και να βιώσει τον ρόλο της μητέρας. «Σύμμαχος» σε αυτήν την προσπάθεια, το νέο βιβλίο του Γυναικολόγου Δρ. Θεόδωρου Λιακάκου, «Τα πάντα γύρω από την εγκυμοσύνη», αποτελεί έναν εξαιρετικό οδηγό για την πιο όμορφη περίοδο στη ζωή της γυναίκας…

H κοιλιά που μεγαλώνει, το σώμα που αλλάζει, η όρεξη που αυξάνεται, είναι αλλαγές που τρομάζουν... Γιατί, άλλο να τα ακούς και άλλο να τα βιώνεις...
Πολλές γυναίκες βιώνουν διαφορετικά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Κάποιες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ήταν η πιο γλυκιά περίοδος της ζωής τους, άλλες τη χαρακτηρίζουν δύσκολη και κουραστική. Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Σίγουρα, η ευτυχία της μητρότητας είναι καθοριστικός παράγοντας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η φράση πως μητέρα γίνεσαι μόλις μάθεις ότι είσαι έγκυος, αφού και ο ίδιος ο μηχανισμός της φύσης ενεργοποιείται, αναλαμβάνοντας να προετοιμάσει την υποψήφια μητέρα, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά! 
Η ζωή της γυναίκας αλλάζει καθοριστικά από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς τότε είναι που ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό, και το σώμα προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το έμβρυο. Συμπτώματα όπως μεταβολές στη διάθεση, άγχος, ναυτία, κούραση και πόνοι στην πλάτη και στη μέση κάνουν την εμφάνισή τους και καλό είναι οι υποψήφιες μητέρες να είναι προετοιμασμένες!
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι αλλαγές στο σώμα σας είναι περισσότερο εμφανείς, αφού εμφανίζονται ραγάδες στην περιοχή της κοιλιάς, πόνοι στους μηρούς και στους κοιλιακούς και κάποιες αλλαγές στην υφή του δέρματος.
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα επιδεινώνονται, αλλά η αγωνία για τη σημαντική μέρα λειτουργεί καταπραϋντικά.
Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν βέβαια και οι στιγμές απόλυτης ευτυχίας, όπου η μαμά αρχίζει να αισθάνεται τις κινήσεις του μωρού. Από μαρτυρίες γυναικών, η πρώτη αίσθηση είναι σαν ένα πεταλούδισμα στο στομάχι!
Φυσικά, οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στο σώμα της γυναίκας αλλά και στην ψυχική της διάθεση. Δυστυχώς, κάποιες γυναίκες όσο βλέπουν τα κιλά τους να αυξάνονται, αισθάνονται λιγότερο ελκυστικές και επιθυμητές.
Επίσης, υπάρχει μια τάση οι έγκυες γυναίκες να γίνονται το επίκεντρο της προσοχής, μια κατάσταση που μπορεί να γίνει αρκετά στρεσογόνα για τη γυναίκα και να της προκαλέσει ακόμη και κατάθλιψη. Κι αυτό, γιατί ξαφνικά αισθάνεται ότι όλοι την αντιμετωπίζουν όχι ως γυναίκα, αλλά ως αυτή που θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

► Ένας θησαυρός στα χέρια σας
Το βιβλίο «Τα πάντα γύρω από την εγκυμοσύνη», το οποίο γράφτηκε από τον ιατρό-γυναικολόγο Δρ. Θεόδωρο Λιακάκο, και εκδόθηκε από την ISO-PLUS, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τις δύσκολες, και όχι μόνο, στιγμές της εγκυμοσύνης, αλλά και για την πρώτη περίοδο μετά τον ερχομό του νεογνού. Αν και μικρό σε μέγεθος, το βιβλίο θα σας απαλλάξει από την ανάγκη αγοράς άλλων βιβλίων, καθώς όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, περιέχει…τα πάντα! Όπως εξηγεί ο Δρ. Θ. Λιακάκος, η εγκυμοσύνη αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, κατά την οποία συμβαίνουν πολλές αλλαγές, τόσο στο σώμα της, όσο και στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές της. Επίσης, καλείται να αντιμετωπίσει μία άγνωστη μέχρι τότε κατάσταση, που είναι το μεγάλωμα και η φροντίδα ενός νεογνού. Οι αλλαγές αυτές καθιστούν απαραίτητη μια σωστή προετοιμασία.
Γραμμένο σε απλό και προσιτό λόγο, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο, το βιβλίο χωρίζεται σε 4 βασικές ενότητες. Αρχίζει από την περίοδο της προσπάθειας για την επίτευξη εγκυμοσύνης, με οδηγίες για τον υπολογισμό της ημερομηνίας ωορρηξίας και στη συνέχεια αναφέρεται στα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και στα τεστ κυήσεως.
Το δεύτερο μέρος, αναλύει όλη την ιατρική παρακολούθηση της εγκύου: Ποιες είναι οι πρώτες εξετάσεις που πρέπει να κάνει; Πώς γίνεται η παρακολούθηση του βάρους και τα υπερηχογραφήματα; Εκεί, δίνονται χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητα της εγκύου: Τι πρέπει να προσέχει; Τι να αποφεύγει;
Το τρίτο τρίμηνο, αλλά και η διαδικασία του τοκετού, αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου. Εδώ, η υποψήφια μητέρα θα πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια τι θα πρέπει να περιμένει την πιο σημαντική μέρα της ζωή της. Ενδεικτικά, θα πληροφορηθεί για τον υποβοηθούμενο τοκετό, για στάσεις γέννας, πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να μεταβεί στο μαιευτήριο κ.ά.
Στη συνέχεια του βιβλίου, υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα επανέλθει στη φόρμα της και πώς θα αντιμετωπίσει την επιλόχειο κατάθλιψη.  Το τελευταίο μέρος, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα του μωρού και στη σημασία του θηλασμού. Επίσης, προετοιμάζει τις μανούλες για τα προβλήματα που μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν με το μωρό τους. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο, όπως αναφέρει ο κ. Λιακάκος, στη σύγχρονη μητέρα, που προσπαθεί να συνδυάσει την όμορφη περίοδο της εγκυμοσύνης με τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.


who is who
Ο Δρ. Θεόδωρος Λιακάκος είναι Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος - Μαστολόγος και  κατέχει τη θέση του Επιμελητή στη Γυναικολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Είναι στην ομάδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ. Φοίτησε και έλαβε τη διδακτορική του διατριβή στη Μαιευτική Γυναικολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε και εργάστηκε ως Επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Βρυξελλών στο Βέλγιο (ULB). Εξειδικεύτηκε στη Λαπαροσκοπική χειρουργική και τη Μαστολογία, ενώ διετέλεσε μέλος του Ογκολογικού Συμβουλίου της κλινικής. Έχει συγγράψει εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, καθώς και ιατρικά βιβλία, με έμφαση στην κύηση υψηλού κινδύνου.