Lifestyle

Show_doudessis
Lifestyle

Γεώργιος Δουδέσης: "Το κούρεμα είναι υγεία και στυλ"

Από τα χέρια του έχουν περάσει τα πιο διάσημα κεφάλια της showbiz. O γνωστός Έλληνας κομμωτής και hair stylist Γεώργιος Δουδέσης, ο άνθρωπος που ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη φουντωτή κουπ της Ντάλιας του “Παρά πέντε” απαντά στις ερωτήσεις μας γύρω από τη φροντίδα των μαλλιών και μας αποκαλύπτει τις τάσεις που θα επικρατήσουν στα μαλλιά τον φετινό χειμώνα.

Τα μαλλιά είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της εμφάνισής μας. Μας αρέσει να τα αλλάζουμε, να τα φροντίζουμε, αλλά …ξεσπάμε σε αυτά, όταν δεν είμαστε καλά ή κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη να ανανεωθούμε. Ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα των μαλλιών μας; Ουδείς καταλληλότερος να απαντήσει στα ερωτήματά μας, από τον κ. Γεώργιο Δουδέση, κομμωτή των διασημοτήτων. Ο κ. Δουδέσης ξεχωρίζει τους μύθους από τις αλήθειες όσον αφορά στη φροντίδα των μαλλιών, επισημαίνει τα συνηθέστερα λάθη και μας δίνει εύκολα tips για μαλλιά γεμάτα υγεία και λάμψη!

Tι πρέπει να κάνουμε μετά το καλοκαίρι που τα μαλλιά έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και τη θάλασσα; Είναι το κούρεμα αναγκαίο;
Οπωσδήποτε! Μετά τις παραλίες, τη θάλασσα, τον ήλιο, το αλάτι και τον αέρα - στην Ελλάδα έχουμε και τα μελτέμια - είναι λογικό τα μαλλιά να έχουν ταλαιπωρηθεί.
Αν μια γυναίκα έχει φροντίσει κατάλληλα τα μαλλιά της στη διάρκεια των διακοπών, βάζοντας ειδικό λάδι, λούζοντάς τα συχνά και χρησιμοποιώντας μάσκες, θα έχει τη μικρότερη δυνατή φθορά. Όμως αυτό σπάνια συμβαίνει. Έτσι, λοιπόν, τον Σεπτέμβριο ένα κούρεμα είναι αναγκαίο.
Εξάλλου, η φθορά δεν περιορίζεται στην αφυδάτωση και την ξηρότητα. Ο ήλιος και η θάλασσα ξεθωριάζουν και το χρώμα των μαλλιών. Μια καλή λύση, ειδικά αν δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που η γυναίκα έκανε τη βαφή, είναι οι χρωμοθεραπείες (σ.σ. διατίθενται σε επιλεγμένα κομμωτήρια), που περιέχουν κερατίνη και πρωτεΐνες και συνδυάζουν ανανέωση χρώματος και θεραπεία.

Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά;
Το πιο βασικό για υγιή και λαμπερά μαλλιά είναι να τα λούζουμε συχνά. Είναι μύθος αυτό που λένε ότι με το λούσιμο η τρίχα χαλάει και σπάει. Το λούσιμο είναι καθαριότητα και φροντίδα. Αν κάποια γυναίκα θέλει κάποια παραπάνω φροντίδα, υπάρχουν διάφορες θεραπείες, όπως αυτή που ανέφερα παραπάνω με την κερατίνη, που χαρίζουν γυαλάδα και λάμψη.

Η διατροφή τι ρόλο παίζει στην υγεία των μαλλιών;
Η διατροφή, και κυρίως ο σίδηρος, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά. Η έλλειψη σιδήρου – πολύ συχνή στις γυναίκες λόγω της εμμηνορρυσίας - γίνεται εμφανής στα μαλλιά, όπου παρατηρείται όχι μόνο τριχόπτωση, αλλά και «θαμπάδα». Όταν μια γυναίκα με έλλειψη σιδήρου ξεκινήσει θεραπεία με σίδηρο, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού της, τα μαλλιά της πολλαπλασιάζονται και λάμπουν. Μια γυναίκα, επομένως, για να έχει ωραία μαλλιά, θα πρέπει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τόσο τον σίδηρο, όσο και τις ορμόνες της.

Πότε συστήνετε το Skin, Nails and Hair;
Όταν βλέπω μαλλιά θαμπά και τριχόπτωση, αλλά συζητώντας με τη γυναίκα διαπιστώσω ότι δεν είναι θέλει να πάει στον γιατρό της για εξετάσεις. Το Skin, Nails and Hair, είναι ένα αθώο, φυτικό προϊόν, από την καλύτερη εταιρεία συμπληρωμάτων στην Ελλάδα, που προσφέρει δύναμη και προστασία στα μαλλιά.

Βλέπετε αλλαγή μετά τη χρήση του προϊόντος;
Βλέπω αλλαγή, βλέπω και καινούρια μαλλιά. Το σημαντικό όμως δεν είναι να δω εγώ την αλλαγή, αλλά να τη δει η ίδια η πελάτισσα.

Πώς επηρεάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής την υγεία των μαλλιών μας;
Στην Αθήνα, με το καυσαέριο, την σκόνη, τη ζέστη, τη ρύπανση, τα μαλλιά ταλαιπωρούνται πολύ. Γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Η πιο σημαντική βοήθεια για τα μαλλιά, όπως ξαναείπα, είναι το καθημερινό λούσιμο.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες σε σχέση με τα μαλλιά τους;
Τα ταλαιπωρούν, δεν τα κουρεύουν, δεν τα φροντίζουν όσο πρέπει, δεν τα χτενίζουν απαλά, χρησιμοποιούν ακατάλληλες βούρτσες και πρέσες μαλλιών για ίσιωμα. Η πρέσα ταλαιπωρεί πολύ τα μαλλιά, ιδίως αν κάποιος δεν την χρησιμοποιεί σωστά. Και το ίσιωμα με το πιστολάκι ταλαιπωρεί τα μαλλιά, αν δεν το κάνεις σωστά. Είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα, να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα αγαπούν τα μαλλιά της, και θα της δείξουν πώς να τα φροντίζει.
Ένα άλλο λάθος είναι η επιλογή φτηνών προϊόντων για τα μαλλιά. Φτιάχνονται από φθηνές πρώτες ύλες και δεν είναι αποτελεσματικά. Επίσης, η επιλογή αυτών των προϊόντων δεν μας εξασφαλίζει πάντα οικονομία. Ένα καλό προϊόν για τα μαλλιά, που δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα για να πετύχει το σωστό αποτέλεσμα, μπορεί τελικά να είναι πιο οικονομικό από ένα φθηνό προϊόν που απαιτεί περισσότερη ποσότητα για να είναι αποτελεσματικό.

Τα βαμμένα μαλλιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας;
Σίγουρα! Όταν κάνουμε βαφή, τα λέπια της τρίχας ανοίγουν και τα μαλλιά παύουν να έχουν την ελαστικότητα που έχει η φυσική τρίχα. Επομένως ταλαιπωρούνται πιο εύκολα. Το θετικό είναι ότι η επιστήμη έχει εξελιχθεί τόσο, ώστε οι σημερινές βαφές δεν έχουν σχέση με τις βαφές πριν από δέκα χρόνια. Οι εταιρείες προσπαθούν να εντάξουν προϊόντα φροντίδας μέσα στις βαφές, ώστε να μην ταλαιπωρείται η τρίχα.
Ποιες είναι οι τάσεις σε χρώμα και κούρεμα για φθινόπωρο-χειμώνα;
Και φέτος συνεχίζουν να είναι μόδα τα κοντά, ατημέλητα μαλλιά, που έχουν τετράγωνες, τριγωνικές, γενικά γεωμετρικές φόρμες, αλλά και αρκετά «ξέφτια». Τα καρέ θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, με τετράγωνες μορφές και με διπλή γεωμετρία: πιο αυστηρά από κάτω και πιο ασύμμετρα από πάνω. Επίσης, φέτος το χειμώνα τα μαλλιά σκουραίνουν, με ξανθά σε πιο παστέλ και πιο σαντρέ, ψυχρές αποχρώσεις, με μαύρα βιολέ και με συνδυασμούς ζεστών και ψυχρών αποχρώσεων. Μπορούμε π.χ. να έχουμε μια ζεστή, καφέ βάση και πάνω σε αυτήν σκούρες ξανθές σαντρέ ανταύγειες, που είναι ψυχρές. Επίσης, θα υπάρχουν κόκκινα, αλλά φωτεινά κόκκινα, με πολύ χάλκινο, χρυσό ή μπεζ μέσα, που δίνουν φως και γυαλάδα.

Πόσο σημαντικό είναι το κούρεμα για μια γυναίκα;
Το κούρεμα δεν δίνει μόνο υγεία στα μαλλιά, αλλά και στιλ. Η ανανέωση μιας γυναίκας συχνά ξεκινά από τα μαλλιά και καταλήγει στα παπούτσια, αν και πολλές φορές τελειώνει στα μαλλιά. Όταν μια γυναίκα αλλάξει δραστικά την εμφάνισή της με ένα διαφορετικό κούρεμα, σίγουρα θα επηρεαστεί και θα αλλάξει και την υπόλοιπη εμφάνισή της, με τα κατάλληλα ρούχα ή και παπούτσια. Άρα, το κούρεμα είναι η αρχή για να προχωρήσει μια γυναίκα σε μια αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση, αλλά και σε μια αλλαγή στη διάθεση και την ψυχολογία της.

Συχνά βλέπουμε πολλές γυναίκες να κάνουν ένα κούρεμα μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα. Αν έλθει μια γυναίκα και σας ζητήσει να κάνετε ένα τέτοιο κούρεμα, θα το κάνετε, ακόμη κι αν βλέπετε ότι δεν της πηγαίνει;
Το βασικό είναι να αισθάνεται εκείνη καλά κι όχι εγώ. Θα το κάνω, αλλά θα το κάνω με το δικό  μου τρόπο. Θα προσπαθήσω να το κάνω όχι όπως είναι η μόδα, αλλά όπως ταιριάζει καλύτερα στη συγκεκριμένη γυναίκα.
Είναι πιο δύσκολο για εσάς, όταν αφήνεται στα χέρια σας μια διάσημη;
Είναι το ίδιο δύσκολο, όσο και με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, που δεν είναι διάσημη. Την κοιτάζω το ίδιο, με την ίδια φροντίδα.

Υπάρχει συνταγή επιτυχίας για έναν κομμωτή;
Όχι. Υπάρχει μόνο σκληρή εργασία…

Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την κομμωτική;
Να μελετήσει πάρα πολύ τα μαλλιά και να ενημερώνεται συνεχώς. Όσο ενημερώνεται κανείς πάνω στο αντικείμενό του, τόσο περισσότερο κερδίζει.
Και να μην βαριέται, να μην κουράζεται. Η συγκεκριμένη εργασία είναι πολύ δημιουργική και δεν τελειώνει ποτέ. Σε αυτή τη εργασία μαθαίνεις συνέχεια και εξελίσσεσαι και δεν βαριέσαι ποτέ. Κι εγώ ακόμη μαθαίνω...

Ο Γεώργιος Δουδέσης αυτοπαρουσιάζεται...

Γεννήθηκα στον Πειραιά και ξεκίνησα να κουρεύω το 1987. Άνοιξα το πρώτο μου κομμωτήριο στο Κολωνάκι στα τέλη του 1990, ενώ το δεύτερο κομμωτήριο στο Golden Hall, άνοιξε πριν από 4 χρόνια. Έχω κάνει πολλές θεατρικές παραστάσεις, περίπου 35 ταινίες, διαφημιστικά, σίριαλ, τηλεόραση, βιντεοκλίπ και έχω δουλέψει σχεδόν με όλα τα περιοδικά.
Έχω παρατηρήσει, πως κάθε ηθοποιός, μετά την αλλαγή των μαλλιών που του κάνω, βρίσκει τον ρόλο του. Ένας ηθοποιός δεν αρκεί να φορέσει το κοστούμι του για να παίξει έναν ρόλο. Υπάρχει ένα κενό, αν τα μαλλιά του δεν είναι όπως πρέπει. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, να αλλάξουν και τα μαλλιά του για να μπορέσει να μπει στον ρόλο του. Όμως, στην Ελλάδα δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και ελάχιστοι ηθοποιοί το κάνουν. Όσοι μάλιστα το επιχειρούν το κάνουν από μόνοι τους χωρίς καμία υποστήριξη.

Ο Γεώργιος Δουδέσης προτείνει:

✔ Προσοχή στη διατροφή και λήψη βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής όταν είναι αναγκαίο
✔ Εφαρμογή μιας μάσκας μαλλιών, 1-2 φορές την εβδομάδα
✔ Συστηματική χρήση conditioner (τις ημέρες που δεν χρησιμοποιούμε τη μάσκα)
✔ Χρήση επιλεγμένων προϊόντων για τα μαλλιά και αποφυγή των φθηνών προϊόντων του σούπερ μάρκετ.
✔ Εξειδικευμένα προϊόντα, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας.