Διατροφή

Show_ygiis_kardia
Διατροφή

Υγιής καρδιά - Απόδραση από τις στατίνες μέσω της διατροφής

Της Νεκταρίας Καρακώστα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιοι είναι οι παράγοντες που απειλούν την υγεία της καρδιάς μας; Και πώς μπορούμε να τη θωρακίσουμε; Ο καρδιολόγος κ. Ιωάννης Μαυρεπής μάς αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για να παραμείνει η καρδιά μας υγιής για πολλά -πολλά χρόνια.

 

Όπως προκύπτει από διεθνείς στατιστικές, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία, ακολουθούμενα από τις κακοήθειες, τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος κ.λπ. Από πρόσφατα στατιστικά δεδομένα φαίνεται επίσης ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία εισαγωγών σε νοσοκομεία, ενώ απορροφούν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν σήμερα ολοένα και συχνότερα τις γυναίκες, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της παχυσαρκίας και του καπνίσματος στον γυναικείο πληθυσμό Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας, της χοληστερόλης και της χρήσης του καπνού μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών κατά 50%.

Αναφερόμενος στους κυριότερους παράγοντες που απειλούν την υγεία της καρδιάς μας, ο Καρδιολόγος από το Καρδιολογικό Κέντρο Νεάπολης, κ. Ιωάννης Μαυρεπής απαριθμεί: «κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό, καθιστική ζωή και κακή διατροφή, δηλαδή διατροφή με πολλά υδρογονωμένα (trans) λιπαρά, τα οποία είναι αθηρογόνα, με ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών, με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος».

Η σύγχρονη διατροφή είναι λοιπόν ένας από τους βασικότερους παράγοντες που απειλούν την υγεία της καρδιάς μας. «Μπορούμε να κάνουμε τον εχθρό σύμμαχο και να θωρακίσουμε την καρδιά μας αλλάζοντας τη διατροφή μας;», ρωτάμε τον κ. Μαυρεπή. Ο καρδιολόγος συστήνει να καταναλώνουμε κριθάρι και βρώμη, όσπρια, ω-3 λιπαρά οξέα και να ακολουθούμε γενικά μια μεσογειακού τύπου διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, περιορισμένη πρόσληψη κρέατος και περισσότερα ψάρια. Επειδή όμως η σύγχρονη διατροφή δεν περιέχει όσο ψάρι χρειαζόμαστε, είναι σημαντικό να συμπληρώνουμε τα λιπαρά οξέα που έχουμε ανάγκη μέσω συμπληρωμάτων. Οι καλύτερες πηγές φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως π.χ. οι σαρδέλες.

Δυστυχώς όμως, όπως τονίζει ο κ. Μαυρεπής, στη σύγχρονη διατροφή έχει αλλάξει ο λόγος μεταξύ των ω-3 και των ω-6 λιπαρών οξέων, που αντί να βρίσκεται στο 3 προς 1, βρίσκεται σήμερα στο 1 προς 15. Αυτή η ανισορροπία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Τα ψάρια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Επίσης, ο τύπος των υδατοδιαλυτών ινών που περιέχουν τα φασόλια στη βρώμη και το κριθάρι μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης, που λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Βάζοντας επίσης στη διατροφή μας ξηρούς καρπούς, που μειώνουν την LDL κι αυξάνουν την HDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, πρωτεΐνη σόγιας και φυτοστερόλες, μπορεί κάποιος να επιτύχει ένα συνολικό όφελος μείωσης της χοληστερόλης, της τάξεως του 20%. Την ίδια ώρα, με τον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης από τις τροφές (π.χ. περιορίζοντας το κόκκινο κρέας) μπορούμε να πετύχουμε επιπλέον μείωση των παραπάνω δεικτών της τάξεως του 10% - να φτάσουμε δηλαδή στον στόχο του 30% που πετυχαίνουμε και με τις στατίνες!», τονίζει ο ειδικός.

 

Τα παχυσαρκογενή ADC

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που αυξάνει το βάρος μας και απειλεί την υγεία της καρδιάς μας είναι τα παχυσαρκογενή χημικά (που είναι γνωστά ως ADC), τονίζει ο κ. Μαυρεπής. «Πρόκειται για φυσικές ορμόνες, που περιέχονται σε προϊόντα σόγιας, σε συστατικά που προστίθενται σε ζωοτροφές, που περιέχονται στα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών και στα εντομοκτόνα. Οι ουσίες αυτές μιμούνται τις ανθρώπινες ορμόνες και επαναπρογραμματίζουν τα βλαστοκύτταρα του οργανισμού, μετατρέποντάς τα σε λιποκύτταρα. Δεν επηρεάζουν δηλαδή μόνο τη γονιμότητα, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά μας προετοιμάζουν για να γίνουμε παχύσαρκοι - αυξάνοντας παράλληλα την προδιάθεσή μας για πολλές ασθένειες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιες δίαιτες δεν λειτουργούν σε ορισμένους ανθρώπους».

«Ειδικά στα παιδιά», σημειώνει ο κ. Μαυρεπής, «τα χημικά αυτά παρεμβαίνουν στο στάδιο της ανάπτυξης και δημιουργούν άφθονα λιποκύτταρα, οδηγώντας το παιδί στην παχυσαρκία».

 

who is who

Ιωάννης Θ. Μαυρεπής, Ειδικός Καρδιολόγος.

Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1994), έχει υπηρετήσει στο Κ.Υ. Σκύδρας, στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής και στο Κ. Υ. - Νοσοκομείο Ηγουμενίτσας. Έκανε το ειδικό μέρος της καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης, όπου ειδικεύθηκε σε μελέτη υπερτασικών με υπερσύγχρονα καταγραφικά 24ώρου, σε 24ωρη καταγραφή ρυθμού με Holter ρυθμού και σε τοποθετήσεις βηματοδοτών. Συμμετείχε σε στεφανιογραφικές εξετάσεις και αγγειοπλαστικές στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (καθηγητή κ. Λουρίδα) και στην Καρδιοχειρουργική κλινική ΑΧΕΠΑ (καθηγητή κ. Σπανό). Έχει μετεκπαιδευθεί στο Adult Echocardiography Laboratory, University of Maryland Hospital, Baltimore. Εργάσθηκε στο Διαγνωστικό κέντρο Καλαμαριάς και στο ιατρικό τμήμα της EXPRESS SERVICE. Διατηρεί Καρδιολογικό Ιατρείο στη Νεάπολη Θεσ/νίκης. Έχει πλήθος δημοσιευμένων εργασιών και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει βραβευθεί από την EUROPEAN HEART ASSOCIATION ως ερευνητής στην EURO HEART SURVEY. Είναι μέλος της American Heart Association και της European Society of Cardiology.

Αν. Ρωμυλίας 28, Νεάπολη Θεσ/νίκης, Τηλ.: 2310637666 Κιν: 6944169666, 6976564313 e-mail: minyas1967@yahoo.gr