Υγεία

Show_osteoarthritida
Υγεία

Οστεοαρθρίτιδα: Πάθηση της τρίτης ηλικίας ή μήπως όχι;

H οστεοαρθρίτιδα είναι όχι μόνο η συχνότερη πάθηση των οστών, αλλά και μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις γενικότερα. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα αυξάνεται συνεχώς λόγω της αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων ατόμων, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να την εμφανίσουν; Πώς θα την αναγνωρίσουμε; Υπάρχει τρόπος να την προλάβουμε; Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί κ.κ. Πέτρος Γιαννακοβίτης και Χάρης Βουλγαρόπουλος δίνουν όλες τις απαντήσεις.

 

Επιδημιολογικά δεδομένα από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛ.Ι.Ρ.Ε) αναφέρουν ότι στην Ελλάδα, συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα εμφανίζει το 13,1% των ενηλίκων. Υπολογίζεται λοιπόν ότι περισσότερο από 1 εκατομμύριο Έλληνες (κατά άλλους 2 εκατομμύρια) πάσχουν από αυτή.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εκφυλιστική πάθηση των οστών που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις στα γόνατα και τα ισχία, τα δάχτυλα του χεριού και τη σπονδυλική στήλη. Χαρακτηρίζεται από φθορά του αρθρικού χόνδρου, ο οποίος καλύπτει την επιφάνεια των οστών μέσα στην άρθρωση, εμποδίζοντας τα οστά να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και αποσβένοντας τους κραδασμούς. Η φθορά του αρθρικού χόνδρου έχει ως αποτέλεσμα οι αρθρικές επιφάνειες να χάνουν το φυσιολογικό τους σχήμα, να πλησιάζουν η μία την άλλη, και τα οστά «τρίβονται» μεταξύ τους. Πολλές φορές, το οστό αντιδρά, παράγοντας προεξοχές στα όρια των αρθρικών επιφανειών (οστεόφυτα), που περιορίζουν ακόμη περισσότερο την κίνηση.

Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς χειρουργούς κ.κ. Πέτρο Γιαννακοβίτη και Χάρη Βουλγαρόπουλο, «η οστεοαρθρίτιδα διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος και γι' αυτό η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία. Υπάρχουν όμως και άλλες παθήσεις που οδηγούν σε βλάβη του αρθρικού χόνδρου, όπως μεταβολικές, λοιμώξεις, αυτοάνοσες, ισχαιμικές παθήσεις κ.λπ. που προκαλούν δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα, σε νεότερες ηλικίες».

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η συχνότητά της αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.

 

Συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα βασικά συμπτώματα που «δηλώνουν» την εμφάνισή της; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται με:

  • Πόνο στην άρθρωση, ήπιο στην αρχή, ο οποίος είναι αισθητός μετά από έντονες δραστηριότητες. Σε προχωρημένα στάδια, η πάθηση συνοδεύεται από μόνιμο πόνο, ακόμη και κατά την ανάπαυση ή και τον ύπνο.
  • Δυσκαμψία, η οποία προοδευτικά επιδεινώνεται και γίνεται όλο και πιο επώδυνη, οδηγώντας πρακτικά τον πάσχοντα σε αναπηρία, αφού ελαχιστοποιεί τις κινήσεις του για να αποφύγει τον πόνο.
  • Ευαισθησία στην πίεση της άρθρωσης και πρήξιμο (οίδημα).
  • Παραμόρφωση της άρθρωσης.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Σύμφωνα με τους κ.κ. Γιαννακοβίτη και Βουλγαρόπουλο, ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι:

v  τα άτομα με προδιάθεση και γνωστή κληρονομικότητα εμφάνισης πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας

v  τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα

v  τα άτομα που έχουν έντονη σωματική και αθλητική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν συστηματικά τις αρθρώσεις τους

v  οι παχύσαρκοι

 

► Θεραπευτικές επιλογές

Σκοπός της θεραπείας στην οστεοαρθρίτιδα, είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο, η βελτίωση της κινητικότητας και της δυσκαμψίας της άρθρωσης και η ανάσχεση της καταστροφής του χόνδρου. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί η πάθηση, η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, ανάλογα πάντα με την εντόπιση, το στάδιο, την ένταση των συμπτωμάτων κ.λπ.

Η συντηρητική αποκατάσταση διακρίνεται σε φαρμακευτική και φυσικοθεραπεία. Αν τα συμπτώματα δεν ελέγχονται επαρκώς με τη φαρμακευτική και μη φαρμακευτική αγωγή, οι ασθενείς αυτοί είναι υποψήφιοι για χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ο αρθροσκοπικός καθαρισμός και οι γνωστές σε όλους αρθροπλαστικές, όπου αντικαθίστανται οι αρθρώσεις με τεχνητές. ||

 

 

Info

Γιαννακοβίτης Πέτρος

Ορθοπεδικός Χειρούργος

Μητροπολίτου Γεννάδιου 6, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310240018

Κιν.: 6944581566

 

Βουλγαρόπουλος Χάρης

Ορθοπεδικός Χειρούργος

Πλάτωνος 9, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310222463

Κιν.: 6944563782

E-mail: harisvoulg@Hotmail.Com