Υγεία

Show_amyna_apo_atsali
Υγεία

Γρίπη - Ιώσεις: Αποκτήστε άμυνα από... ατσάλι

της Νεκταρίας Καρακώστα

O χειμώνας ενέσκηψε δριμύς και καθυστερημένος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και γενικά οι ψυχρές συνθήκες, σε συνδυασμό με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, ευνοούν την εξάπλωση των λοιμώξεων που προσβάλλουν, κυρίως, το αναπνευστικό σύστημα. Μπορούμε, ωστόσο, ενισχύοντας την άμυνά μας, να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής μας από τις διάφορες ιώσεις και μικροβιακές λοιμώξεις.

 

O βασικότερος λόγος της ραγδαίας εξάπλωσης των εποχιακών αναπνευστικών λοιμώξεων τον χειμώνα είναι ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, όπου η μετάδοση των ιώσεων ευνοείται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις αυτές είναι ήπιες και απλώς ταλαιπωρούν τους παθόντες για λίγες ή περισσότερες ημέρες. Πιο σοβαρά μπορούν να εξελιχθούν σε άτομα πολύ μικρής ή μεγάλης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένα ή με προϋπάρχουσες παθήσεις του αναπνευστικού κ.ο.κ.

Για να μπορέσουμε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποφύγουμε τις λοιμώξεις αναπνευστικού, πρέπει να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτός περιλαμβάνει σωστή διατροφή, άσκηση και μείωση του άγχους αλλά και υγιεινές συνήθειες όπως π.χ. το συχνό πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό, όταν γυρίζουμε στο σπίτι κλπ. Όσον αφορά στη διατροφή, ορισμένες βιταμίνες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

H πρώτη γενική οδηγία είναι, φυσικά, να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν να ερχόμαστε σε επαφή με νοσούντα άτομα και να περιορίζουμε, σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων, τη δική μας έκθεση, πολύ δε περισσότερο των παιδιών και των ηλικιωμένων, σε κλειστούς χώρους. Φυσικά, από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει πως αν εμείς είμαστε οι νοσούντες πρέπει να μείνουμε στο σπίτι όσες μέρες χρειάζεται, ώστε να μη διασπείρουμε τα μικρόβια.

Κύριος τρόπος διάδοσης αυτών των λοιμώξεων είναι τα σταγονίδια, που διασπείρονται με το φτάρνισμα ή τον βήχα. Δευτερευόντως, η μετάδοση γίνεται από τα χέρια και τα αντικείμενα, που μπορεί να αγγίξει το άτομο που νοσεί. Γι’ αυτό και το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε κοινωνική επαφή με άρρωστα άτομα, αλλά και η τακτική υγιεινή των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Καλό είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας τη μύτη και το στόμα σας κατά τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα μόλυνσής σας. Tα μάτια, το στόμα και η μύτη μας, συνιστούν για τους ιούς «ανοικτές πύλες» προς τον οργανισμό.

 

ΤΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ;

Είτε προσπαθούμε να προλάβουμε είτε να θεραπεύσουμε μια λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ωστόσο, τείνει να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα - καταπονεί αντί να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μερικοί από τους σημαντικότερους εχθρούς του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι: ο καπνός, το άγχος, η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα εντομοκτόνα, η ακτινοβολία, τα χημικά (βιομηχανικά και οικιακά), η άσκοπη λήψη φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά, τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (που όμως χορηγούνται σε ειδικές παθήσεις σε άτομα που ακολουθούν ειδικές οδηγίες προστασίας), τα πρόσθετα στα τρόφιμα, η διατροφή που περιέχει πολύ αλάτι, το λίπος ή η ζάχαρη, η παχυσαρκία ή η υπερβολική αδυναμία, οι  εξαντλητικές δίαιτες, οι ελλείψεις σε μέταλλα, όπως π.χ. ο σίδηρος και σε βιταμίνες, η έλλειψη ύπνου και, βεβαίως, η αρνητική στάση ζωής και η κατάθλιψη.