Fitness

Show_fetes_548x328
Fitness

Μήπως ο μεταβολισμός σας «κοιμάται»;

της Νεκταρίας Καρακώστα

O  μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες από το φαγητό και τις μετατρέπει σε ενέργεια, ενώ μεταβολικός ρυθμός, η ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες. Όλα καλά μέχρι εδώ. Γιατί όμως κάποιοι φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους; Το μυστικό βρίσκεται σε αυτό που λέμε βασικό μεταβολισμό.

 

«Βασικός μεταβολισμός είναι το μίνιμουμ των θερμίδων που απαιτούνται για να συντηρηθούμε ζωντανοί σε απόλυτη ηρεμία. Με άλλα λόγια, είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας σε ηρεμία, για να συντηρήσει τις βασικές του λειτουργίες, όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, η χώνευση και η λειτουργία του εγκεφάλου.

Σκεφθείτε το ανθρώπινο σώμα σαν μια μηχανή, που το καύσιμό της είναι το φαγητό, το οποίο καίγεται για να παράγει ενέργεια. Κατά την πολύπλοκη αυτή βιοχημική διεργασία, οι θερμίδες που καταναλώνουμε από την τροφή μας ενώνονται με οξυγόνο για να απελευθερώσουν την ενέργεια που το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει», σημειώνει η διαιτολόγος κυρία Τζίνα Τσιχλιά. Σύμφωνα με την ίδια, ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, οι βασικότεροι από τους οποίους είναι:

 • Το βάρος και η σύσταση του σώματος: Τα μεγαλόσωμα και τα παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλότερο μεταβολισμό σε σχέση με τα πιο λεπτά και τα μικρόσωμα. Σημαντικό ρόλο, εκτός από το μέγεθος, παίζει και  η σύσταση του σώματος. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα υπάρχει σε έναν οργανισμό, τόσο περισσότερες καύσεις κάνει.
 • Το φύλο: Οι άνδρες, που διαθέτουν συνήθως λιγότερο σωματικό λίπος και μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες (ίδιας ηλικίας και σωματικού βάρους), καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.
 • Η ηλικία: Με την αύξηση της ηλικίας, ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται.
 • Το ποσοστό λίπους: Όσο πιο αυξημένο είναι το ποσοστό λίπους, τόσο πιο αργός είναι ο βασικός μεταβολισμός. «Ο βασικός μεταβολισμός αντιστοιχεί στο 75% των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά», διευκρινίζει η κυρία Τσιχλιά. Πέραν του βασικού μεταβολισμού, δύο ακόμη βασικοί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στις καύσεις μας, συμπληρώνει:
 • Η θερμογένεση από το φαγητό:  Η διαδικασία της πέψης απαιτεί ενέργεια. Αυτή υπολογίζεται περίπου στο 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά.
 • Η φυσική δραστηριότητα: Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός γυμνάζεται, διατηρεί σε καλά επίπεδα τη μυϊκή του μάζα ή την αυξάνει, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού.

 

ΜΗΝ ΤΑ «ΡΙΧΝΕΤΕ» ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

«Παρόλο που είναι εύκολο να μπούμε στον πειρασμό να κατηγορούμε τον μεταβολισμό μας για την αύξηση του βάρους μας, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Ο μεταβολισμός είναι μια φυσική, δυναμική διαδικασία, κατά την οποία ο οργανισμός μας γενικά ισορροπεί, για να ανταποκριθεί στις ατομικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό, με τις εξαντλητικές δίαιτες, το σώμα μας αντιδρά, μειώνοντας τις καύσεις, ώστε να διατηρήσει θερμίδες για την επιβίωσή του», σημειώνει η κυρία Τσιχλιά.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση του βάρους οφείλεται τις περισσότερες φορές σε κακές διατροφικές συνήθειες και έλλειψη άσκησης.  Για να χάσουμε λοιπόν βάρος, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή να καταναλώνουμε λιγότερες και πιο ποιοτικές θερμίδες από τη διατροφή μας και να αυξήσουμε τις θερμίδες που καίμε μέσω της φυσικής δραστηριότητας.

ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΝΑ... ΤΡΕΧΕΙ

Μπορούμε άραγε να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας; Η απάντηση που δίνει η ειδικός, είναι θετική. Το πώς, στις γραμμές που ακολουθούν!

> Γυμναστείτε: Όπως επισημαίνει η κυρία Τσιχλιά, δεν αρκεί να γυμναζόμαστε, πρέπει να το κάνουμε και έξυπνα. Αυξήστε την ένταση και ελαττώστε τη διάρκεια της άσκησης. Η υψηλής έντασης κυκλική και διαλειμματική προπόνηση τονώνει τον μεταβολισμό. Σηκώστε βάρη, κάντε μικρότερα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων, τρέξτε σε υψηλή ένταση sprint για μισό λεπτό και χαλαρό τζόγκινγκ για 1 λεπτό για να πέσουν οι σφυγμοί. Μην περιμένετε όμως ένας πρωινός περίπατος ή 1 ώρα aerobic να αλλάξει το σώμα σας ειδικά αν δεν προσέχετε αντίστοιχα τη διατροφή σας!

Αν δεν είναι δυνατόν να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας σε καθημερινή βάση, φροντίστε να είστε πιο κινητικός στην καθημερινή σας ζωή: Ανεβείτε π.χ. με τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ και πηγαίνετε με τα πόδια π.χ. στον μπακάλη, αντί να χρησιμοποιήσετε  αυτοκίνητο.

 • Πίνετε πολύ νερό: Γερμανική μελέτη έδειξε ότι όσοι πίνουν περισσότερο νερό, παρουσιάζουν αύξηση του μεταβολικού τους ρυθμού. Το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, «χαλιναγωγεί» την όρεξη και αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Μην αφήνετε μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων: Κάθε φορά που τρώτε, ο οργανισμός σας καίει ένα ποσό θερμίδων για τη διαδικασία της πέψης. Όσο πιο συχνά  λοιπόν αναγκάζετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει, τόσο πιο πολλές θερμίδες καίτε. Γι’ αυτό είναι προτιμότερα τα πολλά μικρά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες) αντί για ένα μεγάλο. Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού αυξάνεται κατά 10-20% μετά από κάθε γεύμα.
 • Πείτε «όχι» στις υποθερμιδικές δίαιτες: Για να γίνονται σωστά οι καύσεις, χρειάζεται τροφή. Μην παρέχετε στον οργανισμό σας λιγότερες από 1.000 θερμίδες ημερησίως, γιατί θα αισθανθεί ότι βρίσκεται «σε απειλή», γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού, έως και κατά 50%.
 • Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες υπερέχουν από τους απλούς γιατί δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Η ενέργειά τους απελευθερώνεται πιο αργά στον οργανισμό και μας δίνουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο  έλεγχο της πείνας. Σύνθετους υδατάνθρακες περιέχουν τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες που περιέχουν ανακουφίζουν από γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ. ευερέθιστο έντερο, χρόνια δυσκοιλιότητα), που μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό.
 • Προσοχή στους υδατάνθρακες: Η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα κράκερ ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, δυσκολεύοντας το κάψιμο του λίπους.
 • Προσέξτε τον ύπνο σας: Οι ώρες που κοιμόμαστε και η ποιότητα του ύπνου μας επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα και την όρεξη. Τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν χαμηλά επίπεδα λεπτίνης (παράγεται από τα λιποκύτταρα και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο όταν χορτάσουμε) και αυξημένα επίπεδα γκρελίνης (προκαλεί πείνα).
 • Προτιμήστε τις καυτερές τροφές: Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τροφές που περιέχουν καυτερή πιπεριά ή πιπέρι αυξάνουν το μεταβολισμό.
 • Πάρτε χρώμιο: Το χρώμιο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης, της βασικότερης ρυθμιστικής ορμόνης του ενδοκρινικού συστήματος. Με την ινσουλίνη σχετίζονται οι -γνωστές ως- μεταβολικές διαταραχές, που χαρακτηρίζονται από  μια αστάθεια ως προς το είδος του καυσίμου που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, για να έχει ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, αντί ο οργανισμός να καίει λίπος, καίει πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες. Διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οι διαταραχές της εμμήνου ρήσεως, οι πολυκυστικές ωοθήκες ή η παχυσαρκία μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε μια μεταβολική διαταραχή του οργανισμού.

 

 

who is who

Η Τζίνα Τσιχλιά είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητική Διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Robert Gordon. Είναι κάτοχος διπλωμάτων Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας και επάρκειας Διδασκαλίας της Ανθρωπομετρίας.

Από το 2004 έως και το 2010, εργάστηκε ως λέκτορας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Robert Gordon. Σχεδίασε, οργάνωσε και ηγήθηκε του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αθλητικής Διατροφής. Διετέλεσε υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος στο ερευνητικό τμήμα του Βασιλικού Νοσοκομείου του Aberdeen. Το 2010 εξέδωσε το βιβλίο ‘Fat Matters: From Sociology to Science’. Εργάστηκε ως αθλητική διαιτολόγος σε σωματεία της Premier League, όπως η Leeds United FC και η Aston Villa FC, ως ερευνήτρια στο τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Loughborough και ως κλινική διαιτολόγος σε βρετανικά νοσοκομεία.

Από το 2010 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την εταιρεία ‘Body Project Health Promotion & Well Being Centre’. Το πρωτοποριακό αυτό Κέντρο, διαθέτει μοναδικό για την ελληνική αγορά εξοπλισμό για μετρήσεις ανάλυσης λίπους σώματος (BodPod), μεταβολισμού, οξειδωτικού στρες, διατροφικών δυσανεξιών και σωματικής μορφολογίας. Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνά της στον τομέα της παχυσαρκίας, σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής του ΑΠΘ.