Υγεία

Show_171
Υγεία

Ουρολοιμώξεις: Ένα καλοκαιρινό σουβενίρ

Την... τιμητική τους έχουν, τους καλοκαιρινούς μήνες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, με πρώτη και καλύτερη την ενοχλητική αλλά ακίνδυνη κυστίτιδα, είτε πρόκειται για νέες λοιμώξεις είτε για αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών που εξασφαλίζει το καλοκαίρι και ο καλοκαιρινός τρόπος ζωής, ημερήσιος και …νυχτερινός!

Xαλαροί και παραδομένοι στην πολυαναμενόμενη καλοκαιρινή ραστώνη, στην «εξοχή» όπου «επιβάλλεται» όλα να είναι εύκολα και χαλαρά, οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την τήρηση κάποιων κανόνων υγιεινής. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, η αλμύρα του θαλασσινού νερού και η μειωμένη πρόσληψη υγρών ευνοούν σημαντικά την αφυδάτωση.
Αυτές τις συνθήκες εκμεταλλεύονται τα μικρόβια, προκαλώντας ουρολοιμώξεις- κυρίως κυστίτιδα στις γυναίκες. Η κυστίτιδα κάνει αισθητή την παρουσία της με πόνο, αίσθημα καύσου, «τσούξιμο», δυσκολία κατά την ούρηση και συχνουρία. Είναι όμως δυνατόν να υπάρχουν κάποια από αυτά και όχι όλα τα συμπτώματα και να είναι μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης. Σπανιότερα, εμφανίζεται πυρετός, γενική αδιαθεσία, ναυτία, πόνος στην κοιλιά, ακράτεια ούρων και έμετοι.


Ποσοστό 15% των γυναικών κάθε χρόνο προσβάλλονται από λοιμώξεις του ουροποιητικού. Πρόκειται, επομένως, για τις συχνότερες λοιμώξεις! Ποσοστό 50% των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή της ζωής τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο κυστίτιδας. Αντίθετα, οι άνδρες σπάνια εμφανίζουν κυστίτιδα, επειδή έχουν μακρύτερη ουρήθρα, που εμποδίζει την είσοδο των μικροβίων σε αυτήν. Ένας άλλος παράγοντας που προστατεύει τους άνδρες είναι το υγρό του προστάτη, που διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες.


Στα μικρά κοριτσάκια το πρόβλημα είναι σχετικά συχνό, εξαιτίας κακής τεχνικής κατά το σκούπισμα μετά την τουαλέτα. Πρέπει να εκπαιδευτούν προσεκτικά από τη μητέρα ότι το σκούπισμα γίνεται πάντα με φορά από εμπρός προς τα πίσω και ποτέ ανάποδα. Επίσης, κάθε χαρτί απορρίπτεται μόλις χρησιμοποιηθεί και δεν χρησιμοποιείται σε επανάληψη της κίνησης σκουπίσματος. Τέλος, υπάρχουν σήμερα υγρά μαντηλάκια για την τουαλέτα που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγιεινής εφόσον παρουσιάζονται προβλήματα ουρολοιμώξεων.

Οι ένοχοι μικροοργανισμοί
Στο 90% των περιπτώσεων κυστίτιδας υπεύθυνα είναι τα κολοβακτηρίδια, που επιστημονικά ονομάζονται Εscherichia coli (Ε.coli). Στην πραγματικότητα, το ουροποιητικό σύστημα διαθέτει αρκετούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στα μικρόβια: η ίδια η ροή των ούρων τα απομακρύνει, τα τοιχώματα της κύστης έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ και η φυσιολογική οξύτητα των ούρων δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξή τους. Όταν όμως οι μικροβιακοί πληθυσμοί είναι μεγάλοι και οι αμυντικές δυνάμεις του σώματος για κάποιο λόγο μειωμένες, τότε εμφανίζεται ουρολοίμωξη. Κάθε ουρολοίμωξη θεραπεύεται με τη χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού, έπειτα από καλλιέργεια ούρων και το σχετικό αντιβιόγραμμα, το οποίο δείχνει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που έχει προκαλέσει την ουρολοίμωξη. Στην πράξη, βέβαια, η γνώση ότι στο 90% των περιπτώσεων ευθύνεται κολοβακτηρίδιο η ευαισθησία του οποίου σε κάποια αντιβιοτικά είναι γνωστή, επιτρέποντας τη συνήθως επιτυχή εμπειρική θεραπεία. Οι περαιτέρω εξετάσεις γίνονται αν αποτύχει η εμπειρική χορήγηση αντιβιοτικού. Είναι σημαντικό η διάγνωση και η θεραπεία να γίνει γρήγορα, για να αποφευχθεί η επέκταση της λοίμωξης στο ανώτερο ουροποιητικό (νεφρά), οπότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Ένα πρόβλημα με τις ουρολοιμώξεις είναι ότι επαναλαμβάνονται. Οι επανεμφανίσεις αυτές δεν οφείλονται σε υποτροπή, αλλά σε επαναμόλυνση.
Υποτροπή θεωρείται η λοίμωξη που εμφανίζεται μέσα σε δύο εβδομάδες από τη θεραπεία της πρώτης και οφείλεται στο ίδιο μικρόβιο. Αντίθετα, η λοίμωξη που εμφανίζεται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μετά τη θεραπεία της αρχικής, θεωρείται επαναμόλυνση, έστω και αν ο παθογόνος μικροοργανισμός είναι ο ίδιος.