Νέα

Show_177
Νέα

Οδηγός Διακοπών από το Α στο Ω μέρος 2

Του Μιχάλη Πιτσιλίδη

Ιδρώτας
Είναι η αντίδραση  του οργανισμού στις υψηλές θερμοκρασίες. Συχνά ντους και ένα δροσερό αποσμητικό είναι η καλύτερη λύση, μόνο που πρέπει να το φοράτε σε καθαρή επιδερμίδα διότι διαφορετικά θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν τα χέρια κι οι παλάμες σας ιδρώνουν, βάλτε τους λίγη κολόνια ή καθαρό οινόπνευμα. Στις ιδρωμένες πατούσες μπορείτε να βάλετε ταλκ ή καλύτερα κάποια αντιμυκητιασική πούδρα, αν έχετε ιστορικό μυκητίασης ποδιών ή έχετε διαβήτη.

Κολπίτιδα
Η φλεγμονή του κόλπου ευδοκιμεί ιδιαιτέρως τους μήνες του καλοκαιριού. Κολπίτιδα μπορεί πολύ εύκολα να πάθει μια γυναίκα όταν κολυμπάει σε μια πισίνα με ανεπαρκή χλωρίωση καθώς και από την άμμο, σε μια αμφιλεγόμενης καθαρότητας πολυσύχναστη αμμουδιά. Ευάλωτη είναι κάθε γυναίκα, ακόμα και ένα μικρό κοριτσάκι που τριγυρνά χωρίς μαγιό. Η εμφάνιση υγρών στα εσώρουχα και η φαγούρα, κυριαρχούν στα συμπτώματα. Συμβουλευτείτε, έστω και τηλεφωνικά, τον γιατρό σας.

Λιποθυμία
Ξαφνική, μικρής διάρκειας απώλεια αισθήσεων. Δεν είναι επικίνδυνη, όσο κι αν τρομάζει όταν συμβαίνει. Αν νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε, ξαπλώστε σε ύπτια θέση και λυγίστε τα γόνατά σας. Αν είστε ευαίσθητοι στη λιποθυμία, πρέπει να σηκώνεστε αργά από την ξαπλωμένη θέση. Να προσλαμβάνετε αρκετό νερό και αλάτι (π.χ. δύο λίτρα νερό και μία κουταλιά γλυκού αλάτι ημερησίως) και να αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία.


Για να βοηθήσετε κάποιον που λιποθύμησε, ξαπλώστε τον σε ύπτια θέση και σηκώστε τα πόδια του πιο ψηλά από το σώμα. Αν κάνει εμετό γυρίστε τον στο πλάι. Μην κάνετε το κλασικό λάθος να τον σηκώσετε ή να τον συγκρατείτε όρθιο, μην τον καταβρέχετε, μην τον ταρακουνάτε και μην τον …χαστουκίζετε (εκτός αν το κάνετε για άλλους λόγους). Νερό ή πορτοκαλάδα δίνονται αφού ο παθών έχει συνέλθει τελείως. Αν όμως δεν συνέλθει πολύ γρήγορα, επιβάλλεται μεταφορά σε νοσοκομείο.

Μυκητίαση ποδιών
Οι μύκητες βρίσκονται σε όλα τα μέρη που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι και περπατούν ξυπόλυτοι: κοινόχρηστα ντους, πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο, δωμάτιο ξενοδοχείου. Ακόμη και η κοινή χρήση πετσετών ή αθλητικών ρούχων μπορεί να ευθύνονται για τη μετάδοση των μυκήτων. Τα κύρια συμπτώματα είναι κοκκίνισμα και ερεθισμός του δέρματος, αίσθηση φαγούρας και καύσου, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και, κυρίως, ανάμεσα στο 4ο και 5ο δάχτυλο. Σήμερα υπάρχουν πολύ απλές και βολικές θεραπείες που έχουν πολύ απλοποιήσει τη θεραπεία. Για να αποφύγετε τη μυκητίαση, στεγνώνετε προσεκτικά τα πόδια, ιδίως ανάμεσα στα δάκτυλα.  Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια το καλοκαίρι. Τα αθλητικά παπούτσια είναι ό,τι χειρότερο για την περίπτωση. Πάνω απ’ όλα, αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι, ιδίως σε μπάνια, γυμναστήρια, πισίνες, σάουνες, γυμναστήρια, ντουζιέρες, χαλιά, μοκέτες κ.λπ. και φοράτε πάντα τις δικές σας σαγιονάρες.

Νερό
Είναι γνωστό ότι τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος είναι νερό κι ότι χρειάζεται να αναπληρώνουμε κάθε μέρα αυτό που χάνουμε. Προφυλάξτε τον οργανισμό σας από την αφυδάτωση που δημιουργεί προβλήματα, όπως αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα, δυσφορία, ξηροστομία κ.ά. Πίνετε υγρά, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Οι έρευνες δείχνουν πως όταν νιώθουμε δίψα, ο οργανισμός μας είναι ήδη ήπια αφυδατωμένος, κατά 2% περίπου. Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 λίτρα  υγρών την ημέρα, τα οποία μπορεί να είναι νερό, χυμοί κ.ο.κ. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη.

Ξένο σώμα στο μάτι
Ο κερατοειδής του ματιού μπορεί να υποστεί γδάρσιμο από σκόνη, βρωμιά, άμμο, ρινίσματα ξύλου κ.ο.κ. Αν η ενόχληση είναι σημαντική, καλό είναι να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Στο μεταξύ, ανοιγοκλείστε τα μάτια πολλές φορές. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να απομακρυνθούν μικρά σωματίδια σκόνης ή άμμου. Με καθαρά χέρια ελέγξτε το κάτω βλέφαρο, τραβώντας το έξω. Χρησιμοποιείστε άφθονο νερό για την απομάκρυνση του ξένου σώματος. Ένα καλό τέχνασμα είναι να τραβήξει κανείς το άνω βλέφαρο πάνω από το κάτω, έτσι ώστε οι βλεφαρίδες του κάτω βλέφαρου να λειτουργήσουν σαν βούρτσα και να απομακρύνουν το ξένο σώμα, αν φυσικά βρίσκεται στο πάνω βλέφαρο. Μην πιέζετε το μάτι και μην εφαρμόζετε ζεστά ή κρύα επιθέματα.

Ουρολοιμώξεις
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό και κοιλιακό πόνο. Ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Το συχνότερο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο (Εscherichia coli). Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό και η έκθεση σε μολυσμένα νερά (π.χ. πισίνα με ανεπαρκή καθαρισμό). Ένας ακόμα σημαντικός λόγος, πολύ συχνός στις γυναίκες, είναι η αποφυγή της χρήσης ξένης τουαλέτας, με αποτέλεσμα το «κράτημα των ούρων» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόληψη περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη νερού κατά το καλοκαίρι και την καλή ατομική και κοινωνική υγιεινή. Το κράνμπερι προσφέρει,  προστασία σε όσες γυναίκες έχουν τάση ουρολοίμωξης.

Παραλίες
Προσέχετε σε ποια νερά κολυμπάτε!  Το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) μετά από έρευνα στις ελληνικές παραλίες, σημειώνει: Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια, υπάρχει η πιθανότητα  και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη. Τα ακάθαρτα νερά  είναι πάντα εστίες μικροβίων. Γι αυτό και συνιστά:
Μην κολυμπάτε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο, μην μπαίνετε σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο ή λάδια.

Ρινορραγίες
Οι ρινορραγίες είναι αρκετά συχνές στην παιδική ηλικία, από τεσσάρων μέχρι δέκα ετών, και προκαλούνται κυρίως από τραυματισμούς, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή όταν τα παιδιά «πειράζουν» τη μύτη τους. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ηρεμήσετε, να αναπνέετε από το στόμα και να κλείνετε με τα δάχτυλά σας πιεστικά τα ρουθούνια. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, φυσήξτε δυνατά από το ρουθούνι που αιμορραγεί για να διώξετε τυχόν ξένα σώματα και πήγματα αίματος. Έχοντας φτιάξει ένα βαμβάκι σε σχήμα και μέγεθος στιλό, το εμποτίζετε σε οξυζενέ, αν έχετε, και το εισάγετε όλο στο ρουθούνι, ώστε να κλείσει ερμητικά. Αυτό ονομάζεται πρόσθιος επιπωματισμός. Η αφαίρεση του βαμβακιού γίνεται προσεκτικά, μετά από 6 ώρες. Μην κάνετε το λάθος να το βγάζετε συχνά για να ελέγχετε την κατάσταση, γιατί έτσι αναζωπυρώνετε την αιμορραγία. Σε περίπτωση που μετά από λίγη ώρα εξακολουθεί να ρέει αίμα στη στοματική κοιλότητα, σημαίνει ότι η αιμορραγία είναι οπίσθια, οπότε είναι απαραίτητη η ταχεία μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο για τη διενέργεια οπίσθιου επιπωματισμού από εξειδικευμένο γιατρό.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Η μη χρήση προφυλακτικού και οι σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου είναι οι βασικοί παράγοντες της αύξησης των αφροδίσιων νοσημάτων το καλοκαίρι. Τα νοσήματα και τα μικρόβια που μεταδίδονται με την ερωτική επαφή ή και με αυτήν, είναι πολλά: ηπατίτιδα β, ιός των θηλωμάτων (HPV), ορισμένα χλαμύδια και μυκοπλάσματα (μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα), έρπης, γονόκοκκος (βλεννόρροια), AIDS, τριχομονάδες, ωχρά σπειροχαίτη (σύφιλη) και άλλα. Σημαντικό πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα για κάποιο διάστημα. Η προφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. πολλοί, περιστασιακοί σύντροφοι) και τη συνεχή χρήση προφυλακτικού. Η ούρηση και το καλό πλύσιμο αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή είναι επίσης πολύ χρήσιμα, επιπλέον του προφυλακτικού.