Fitness

Show_hmrt_spanomanolis
Fitness

Ιάσονας Σπανομανώλης: «Ο στόχος μας πάντα είναι μια θέση στο βάθρο»

Αποφασισμένοι να κατακτήσουν την κορυφή, στους φετινούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες Hellenic Match Racing Τour (HMRT), όπου αγωνίζονται με την υποστήριξη της Solgar®, εμφανίζονται ο skipper Ιάσονας Σπανομανώλης και η ομάδα του. Το HMRT είναι η πιο έντονη μορφή αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, τριήμερης διάρκειας (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή). Πέρα όμως από πολύ ενδιαφέρων αγώνας, το HMRT είναι, σύμφωνα με τον κ. Σπανομανώλη, και μια ευκαιρία να ταξιδέψουν οι όμορφες εικόνες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο!

Photos: Icarus Sailing Media

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την ιστιοπλοϊα κ. Σπανομανώλη; Ποια είναι τα κύρια οφέλη της;
Από το 1998, οπότε 17 χρόνια! Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τη σωματική προσπάθεια με την εξάσκηση του νου, και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο -η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα πιο τεχνικά και άρα «εγκεφαλικά» αθλήματα! Και μάλιστα, στο πιο όμορφο περιβάλλον που μπορεί να σκεφτεί κανείς, τη θάλασσα!
Ωστόσο, ενώ είναι το πιο όμορφο και ενδιαφέρον άθλημα, η ιστιοπλοΐα έχει κι ένα βασικό μειονέκτημα. Η «πίστα» είναι απομακρυσμένη από το θεατή και δυσκολεύει την παρακολούθηση του αγωνίσματος.
Με την τεχνολογική εξέλιξη ωστόσο του εξοπλισμού κινηματογράφησης και την αντίστοιχη μείωση του κόστους, γίνεται πολύ πιο εύκολο για μια εταιρεία να καταγράψει και να προβάλλει τη δράση στο ευρύ κοινό.

Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την ιστιοπλοΐα τα τελευταία χρόνια;
Το ουσιαστικό μέτρο για να εκτιμήσουμε τη δημοφιλία του αθλήματος σε βάθος χρόνου δεν είναι, κατά την άποψή μου, ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να πάνε διακοπές με ένα ιστιοπλοϊκό ή εκείνων που αποφασίζουν κάποια στιγμή να πάρουν το δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης και μετά το αφήνουν σε κάποιο συρτάρι. Έχει να κάνει με το πόσοι άνθρωποι ασχολούνται με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα, είτε ως θεατές, είτε ως ερασιτέχνες αθλητές.
Νομίζω βέβαια ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, για δύο βασικούς λόγους: Κατά πρώτον, λόγω της ανάπτυξης σχολών ιστιοπλοΐας. Oι σημερινές σχολές προσφέρουν την εμπειρία της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας σε μη γνώστες του αθλήματος και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν με μικρότερα - πιο ευέλικτα σκάφη, σε σχέση με τις κλασικές σχολές ανοιχτής θαλάσσης που υπήρχαν μέχρι τώρα. Αυτά τα μικρότερα σκάφη, των 2-5 ατόμων, προσφέρουν πραγματικά την εμπειρία της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, ενώ στις σχολές αυτές οι καθηγητές ασχολούνται προσωπικά με την εξέλιξή σου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας σχολής είναι το Match Race Academy του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη διοργάνωση -πλέον- αγώνων πολύ υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό με την προβολή τους στο ευρύ κοινό. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το HMRT, από την Icarus Sailing Media.
Όσο οι συνθήκες ευνοούν τους δύο αυτούς παράγοντες, είμαι σίγουρος πως το ενδιαφέρον για την ιστιοπλοΐα θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Το Hellenic Match Racing Tour θεωρείται μια από τις κορυφαίες ιστιοπλοϊκές οργανώσεις στην Ελλάδα. Σε τι διαφέρει από άλλους αγώνες;
Με μια πρόταση, διαφέρει ως προς την οργάνωση, ως προς την προετοιμασία του αγώνα, την εκτέλεση, την ικανοποίηση των αναγκών των ομάδων, αλλά και την προώθηση του αγώνα προς τα έξω. Η ομάδα της Icarus Sailing Media έχει πάντα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό της και δουλεύει πάντα με παροιμιώδη οργάνωση.
Σε επίπεδο τεχνικών διαφορών, σε έναν αγώνα Match Race δεν θα δούμε πολλά σκάφη να αγωνίζονται σε μια μεγάλη κούρσα, θα δούμε όμως πολλές μικρές μονομαχίες διάρκειας 20’ η κάθε μία, μεταξύ δύο σκαφών για το ποιο σκάφος θα επικρατήσει. Αυτό το είδος της μονομαχίας είναι που κάνει το Match Race τόσο ελκυστικό και συναρπαστικό.

Η ομάδα σας ήλθε πέρσι δεύτερη στο Hellenic Match Racing Τour. Φέτος είστε έτοιμοι να κατακτήσετε την κορυφή;
Έχουμε δουλέψει αρκετά σε σχέση με πέρσι, με στόχο να βελτιώσουμε τομείς στους οποίους ήμασταν λιγότερο δυνατοί. Στη χρονιά που μεσολάβησε αποκτήσαμε εμπειρία και είμαστε πιο δεμένοι ως ομάδα. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες για την επιβράβευση των προσπαθειών μας. Επίσης, η υποστήριξη που έχουμε φέτος και από την SOLGAR® και από τη διοργάνωση γενικότερα, μας δίνει περισσότερη σιγουριά. Στόχος μας είναι πάντα μια θέση στο βάθρο -και αυτόν τον στόχο τον έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, αποσπώντας μετάλλια στις δύο πρώτες διοργανώσεις.

Πόσο επίπονη είναι η προετοιμασία για έναν αγώνα και τι περιλαμβάνει; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σε έναν τέτοιον αγώνα;
Για το Match Race, η προετοιμασία έχει να κάνει με τη βέλτιστη κατάσταση σε δύο τομείς:
• Τακτική χειρισμών σκάφους. Τα σκάφη με τα οποία αγωνιζόμαστε είναι πολύ απαιτητικά, ειδικά μάλιστα στο Match Race, όπου γίνονται πολύ συχνά ακραίες κινήσεις που δεν βλέπεις σε έναν κλασικό ιστιοπλοϊκό αγώνα. Κλασικό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις που το προπορευόμενο σκάφος έχει χρεωθεί ποινή, οπότε δεν μπορεί να τερματίσει. Το μόνο λοιπόν που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει τον αντίπαλό του και να προσπαθήσει να του προκαλέσει φάουλ, ώστε να προηγηθεί.Επίσης, αγωνιζόμαστε με μικρότερο αριθμό πληρώματος απ’ ό,τι κανονικά, οπότε η προπόνηση στους χειρισμούς του σκάφους υπό κάθε συνθήκη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να είναι κάποιος ανταγωνιστικός.
• Τακτική/στρατηγική Match Race. Στο Match Race, για να είσαι ανταγωνιστικός, πρέπει να ξέρεις όλα τα πιθανά σενάρια σε κάθε σημείο της κούρσας και να χρησιμοποιήσεις τον στίβο, τον αντίπαλο, τους κανονισμούς και τις δυνατότητές σου, για να έρθεις σε πλεονεκτική θέση. Το μυστικό της επιτυχίας, πέραν από την προετοιμασία, είναι το μοίρασμα των ρόλων στο πλήρωμα και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες έντονες, μοναδικές στιγμές από αυτούς τους αγώνες; Είναι δυνατός ο ανταγωνισμός;
Το Match Race είναι με διαφορά η πιο έντονη μορφή αγωνιστικής ιστιοπλοΐας. Μερικές φορές νιώθουμε ότι προσπαθούμε να παίξουμε σκάκι και μποξ ταυτόχρονα! Στο HMRT είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχουμε, συνολικά έχουμε τρέξει 5 αγώνες στη διοργάνωση. Κρατάω τρεις πιο χαρακτηριστικές στιγμές:
Πάρος 2014: Ενώ ήμασταν στον τελικό και σε πολύ πλεονεκτική θέση ενάντια στον αντίπαλο, ένα μέλος του πληρώματος, από δικό μου λάθος, έπεσε στην θάλασσα-υπάρχει και σχετικό video στο YouTube, με τίτλο «Paros Man Overboard». Και μπορεί να ανέβηκε αμέσως στο σκάφος και να συνεχίσαμε κανονικά τον αγώνα, το γεγονός αυτό όμως μας στοίχισε τη συγκεκριμένη κούρσα! Παρ' όλα αυτά, καταφέραμε να κερδίσουμε τις επόμενες κούρσες και τη διοργάνωση.
Sani Cup 2015: Στο τελευταίο όρτσα του μικρού τελικού, απέναντι στις παγκόσμιες πρωταθλήτριες από τη Δανία, μας ανάγκασαν σε τουλάχιστον 30 τακ, δηλαδή σε αλλαγή πλεύσης στα όρτσα, κάτι που ήταν εξουθενωτικό για το πλήρωμα. Τελικά όμως αντέξαμε και κερδίσαμε το μετάλλιο.
Πάρος 2015: Μετά από μια απίστευτα κακή αρχή, το Σάββατο το απόγευμα, με το 80% της διοργάνωσης να έχει ολοκληρωθεί, βρισκόμασταν στην 6η θέση, σε ισοβαθμία με τον 7ο, εν μέσω ζημιών και τραυματισμών. Και ενώ φαινόταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να περάσουμε στους ημιτελικούς, αποφασίσαμε να το παλέψουμε. Κερδίσαμε λοιπόν όλες τις υπόλοιπες κούρσες, φτάνοντας την Κυριακή το μεσημέρι στον τελικό. Νομίζω ότι αυτό το comeback θα μείνει αξέχαστο σε όλους μας!
Γενικά, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, το επίπεδο στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ υψηλό. Αν είχαμε τη δυνατότητα, σίγουρα θα μπορούσαμε να βρεθούμε και σε πολύ ψηλές θέσεις παγκοσμίως. Δυστυχώς όμως, λόγω παράλληλων επαγγελματικών υποχρεώσεων, οι περισσότεροι αθλητές δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με την αγωνιστική δράση σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, το να είσαι επαγγελματίας ιστιοπλόος δεν υπάρχει σαν επιλογή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Έχετε λάβει μέρος σε ξένα τουρνουά;
Ναι, έχουμε λάβει μέρος σε αγώνες στην Ιταλία και την Τουρκία, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής;
Πολύ σημαντικός, καθώς μπορεί οι αγώνες να κρατήσουν μέχρι και 10 ώρες την ημέρα. Είναι επομένως πολύ σημαντικό ο οργανισμός να παίρνει τα στοιχεία που χρειάζεται για να έχει ενέργεια. Ευτυχώς, γι’ αυτό έχουμε τη SOLGAR®!

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του HMRT στην προβολή της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο;
Σίγουρα το ότι έχουμε μια διοργάνωση με τόσο υψηλό επίπεδο και τόσο όμορφες εικόνες να το συνοδεύουν, είναι κάτι που βγαίνει πολύ θετικά προς τα έξω, και αυτό φαίνεται και εκ του αποτελέσματος.
Δεκάδες αθλητικά κανάλια (μεταξύ άλλων στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία) αναμεταδίδουν το υλικό και τα αποτελέσματα του αγώνα, προκαλώντας και το έντονο ενδιαφέρον ξένων αθλητών να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις, αλλά και του κοινού που παρακολουθεί.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ομάδας σας;
Πρώτη μας προτεραιότητα, είναι οι επόμενοι 2 αγώνες του HMRT, στις 25-27 Σεπτεμβρίου και στις 3-4 Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα, έχουμε σαν στόχο το Πανελλήνιο Match Race, στο οποίο έχουμε κερδίσει δύο συνεχόμενες χρονιές. Επίσης, σαν ομάδα τον Σεπτέμβριο θα λάβουμε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα J24, στη Γερμανία.

Τελικά ό,τι θέλεις το μπορείς;
Φυσικά, αρκεί να προσπαθήσεις όσο σκληρά χρειάζεται και για όσο χρειάζεται!

 

Γνωρίστε την ομάδα «SolgarUrsa Minor»

Ιάσονας Σπανομανώλης - Skipper
Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εργάζεται στο τμήμα marketing του e-FOOD και στη start-up εταιρεία dopios.com. Ασχολείται με την ιστιοπλοΐα σε επίπεδο πρωταθλητισμού από πολύ μικρή ηλικία, με σημαντικές νίκες σε πολλαπλές κατηγορίες, ξεκινώντας από Optimist και συνεχίζοντας στις κατηγορίες 420/470, lighting, Platu25 και Match Race.

Μάνος Πασαμιχάλης - Bow man
Ο Μάνος είναι τελειόφοιτος της σχολής Εμποροπλοιάρχων. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της ομάδας, καθώς είναι ο βασικός υπεύθυνος για την οργάνωση και την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Αν και ιστιοπλόος με σημαντικές επιδόσεις, εκτός από τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ (όπως το θαλάσσιο καγιάκ), αγαπάει εξίσου και το βουνό. Ασχολείται με το σκι και το ποδήλατο βουνού! Απωθημένο του είναι να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι με μηχανή!

Σπυρίδων Βενετσιάνος - Mainsail Trimmer / Tactician
Ο Σπύρος είναι το μέλος της ομάδας με την μεγαλύτερη εμπειρία- έχει δοκιμάσει πολλές θέσεις, σε πολλά σκάφη και πολλούς τύπους αγώνα. Είναι ο άνθρωπος- κλειδί στις δύσκολες αποφάσεις. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, μεταπηδώντας στη συνέχεια στα Οικονομικά στο Imperial College. Τον κέρδισαν οι τράπεζες, όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα, έχοντας τη θέση του επικεφαλής του τμήματος δομημένων χρηματοδοτήσεων. Τον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται πλήρως με την οικογένειά του, που αυξήθηκε σε μέλη τα τελευταία χρόνια, κάνοντας μικρά διαλείμματα για εκτόνωση, είτε τρέχοντας σε κάποιο βουνό είτε συμμετέχοντας σε κάποιο πρόγραμμα στο γυμναστήριο της γειτονιάς του!

Γιάννης Ορφανός - Trimmer
Φοιτητής της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο Γιάννης είναι ο μόνος επαγγελματίας ιστιοπλόος της ομάδας. Πέραν του Match Race, αγωνίζεται στην κλάση 470 με τον Βασίλη Παπουτσόγλου, κάνοντας προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του Ρίο! Στη δουλειά του προσπαθεί να προτείνει το καλύτερο είδος γυμναστικής για κάθε είδους πρόβλημα, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο, αυτό που του αρέσει περισσότερο είναι να τραβάει σχοινιά σε κάποιο σκάφος, οδηγώντας το στις πρώτες θέσεις! Δεν περιορίζεται όμως μόνο στα θαλάσσια σπορ. Tο καλοκαίρι κάνει wakeboard, αλλά γενικά του αρέσει το jogging και το ποδήλατο, ενώ τον χειμώνα ανηφορίζει στα χιονισμένα βουνά για snowboard!

Άγγελος Ψωμόπουλος - Mainsail Trimmer / Tactician
Ο Κρητικός της ομάδας, έχει λάβει μέρος στις πιο σημαντικές διακρίσεις της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Αφού πήρε το πτυχίο του στον τομέα της Φυσικοθεραπείας, έκανε στροφή καριέρας στον κινηματογράφο, που ήταν η μεγάλη του αγάπη. Ξεκίνησε την καριέρα του με ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ συνεργάζεται και με την Icarus Sailing Media. Εργάζεται επίσης σαν προπονητής ιστιοπλοΐας στο Match Race Academy του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

 

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από τους αγώνες HMRT σε Χαλκιδική και Πάρο!

 

  • Σχετικά Θέματα