Υγεία

Show_polivitamines_2_forweb
Υγεία

Πολυβιταμίνες αποκλειστικά για γυναίκες!

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

Βιταμίνες σημαίνει ζωή. Η ίδια η ετυμολογία της λέξης, αφού προέρχεται από το λατινικό«vita» που σημαίνει ζωή, δείχνει πως η σωστή λειτουργία του οργανισμού μας εξαρτάται και από αυτές. Ο οργανισμός μας τις χρειάζεται καθημερινά, ενώ η έλλειψή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνες; Ποιες είναι οι βιταμίνες που χρειάζεται μια γυναίκα και από ποιες πηγές μπορεί να τις προμηθευτεί; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά ο φαρμακοποιός κ. Κώστας Θεοχάρης.

H γυναίκα του σήμερα έχει ανάγκη από βιταμίνες περισσότερο παρά ποτέ. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, πολλές φορές την εμποδίζουν να τρέφεται σωστά και ισορροπημένα, με αποτέλεσμα να στερείται πολύτιμες ουσίες που ο οργανισμός της έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά.
Οι απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι αυξημένες, γιατί και ο ρόλος της πλέον είναι πολυσύνθετος: είναι εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος/σύντροφος, ενώ ο οργανισμός της πρέπει κάθε μήνα να αντεπεξέλθει στην απαιτητική διαδικασία της έμμηνου ρύσης, τονίζει ο κ. Θεοχάρης.
Όπως εξηγεί ο ειδικός, «αν σκεφθούμε ότι το σώμα μας είναι ένα μηχάνημα, τότε οι βιταμίνες είναι οι μπαταρίες που μας χαρίζουν ενέργεια. Αν υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνες, τότε συνυπάρχει έλλειψη και σε ενέργεια. Κι αυτό γιατί, χωρίς αυτές ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Παράλληλα με τις βιταμίνες των τροφίμων, απαραίτητα είναι και τα συμπληρώματα διατροφής, που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες μπορούν να προκύψουν από τις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα το διάβασμα, η εντατική εργασία, ο αθλητισμός ή η ελλιπής πρόσληψή τους. Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, αμινοξέα, βότανα και ανόργανα συστατικά».

Γιατί έχουμε ανάγκη από συμπληρώματα διατροφής;
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη δύο είναι οι κύριες αιτίες ανάγκης για συμπληρωματική λήψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πρώτον, η εντατική καλλιέργεια της Γης, που έχει οδηγήσει στην όλο και μειούμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών στα προϊόντα διατροφής που καταναλώνουμε και δεύτερον, οι απαιτητικοί ρυθμοί της ζωής, που οδηγούν αρκετές φορές σε παράλειψη γευμάτων και άρα σε μη επαρκή πρόσληψη των στοιχείων που έχουμε ανάγκη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι «οι πολυβιταμίνες είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα σας συστήσει ο γιατρός, ο διατροφολόγος ή ο φαρμακοποιός σας όταν το έχετε ανάγκη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των γυναικών
Οι διατροφικές ανάγκες των γυναικών σε βιταμίνες αλλάζουν στα διάφορα στάδια της ζωής. Στις νεότερες ηλικίες, κάτω των 40 ετών, το στρες, ο έντονος τρόπος ζωής, οι αυξημένες υποχρεώσεις και ενδεχομένως η άστατη διατροφή, καθιστούν απαραίτητη τη λήψη μιας πολυβιταμίνης, που θα χαρίσει στον οργανισμό όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη- φροντίστε να περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν και στη διαχείριση του στρες- αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας.
Άλλες βιταμίνες γίνονται απαραίτητες για τη γυναίκα την περίοδο μετά τα 40 (π.χ. βιταμίνες Α, C και Ε), καθώς τότε, που τα πρώτα σημάδια της γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους, αρχίζει να την απασχολεί πιο έντονα η εμφάνισή της. Επιπλέον, μπορεί να θέλει διατροφική υποστήριξη για να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους και τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς της.
Επίσης, πολλές γυναίκες, κάθε ηλικίας, έχουν ανάγκη από περισσότερο σίδηρο, είτε λόγω της αυξημένης ροής κατά την έμμηνο ρύση, είτε λόγω της συστηματικής άσκησης.
Περνώντας σε πιο ειδικές καταστάσεις, μια έγκυος έχει ανάγκη από αυξημένη ποσότητα φυλλικού οξέος και σιδήρου, ενώ μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D, στοιχεία που προλαμβάνουν την οστεοπόρωση και βοηθούν τα οστά της να παραμείνουν δυνατά και υγιή.
Κάθε βιταμίνη εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα. Με εξαίρεση τη βιταμίνη D, που βιοσυντίθεται μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει τις βιταμίνες που χρειάζεται. Έτσι, είναι αναγκαίο να τις λαμβάνουμε από τις τροφές, καθώς είναι απαιτούμενες για τον ανθρώπινο μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την καλή υγεία.
Επειδή ωστόσο δεν υπάρχει τρόφιμο που να περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, κι επειδή πολλές φορές η διατροφή δεν επαρκεί να μας εφοδιάσει με όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, συστήνεται η λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής.

Τι να προσέξουμε κατά την αγορά και τη λήψη τους;
«Το πρώτο που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι η σύσταση των πολυβιταμινών και αν αυτή είναι κατάλληλη για τις ανάγκες του οργανισμού του», σημειώνει ο κ. Θεοχάρης και διευκρινίζει: «Ο επιστήμονας - σύμβουλος είναι απαραίτητο να έχει γνώση του ιστορικού και της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος, για την αποφυγή αλληλεπιδράσεων και πιθανών αλλεργιών ή αντιδράσεων. Πολύ σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι επίσης οι ποσότητες των βιταμινών που περιέχονται σε κάθε σκεύασμα, η χημική τους μορφή, που κρίνει την απορρόφηση των συστατικών και φυσικά η προέλευσή τους», επισημαίνει ο ειδικός.

Μάθετε εδώ ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες για μια γυναίκα

 

Κωνσταντίνος Θεοχάρης
Φαρμακοποιός

  1. Λ. Αλεξάνδρας 119, Αθήνα
  2. Μουστοξύδη 5, Πεδίον του Άρεως.