Lifestyle

Show_taxidi_2_forweb
Lifestyle

Πήραμε τα... βουνά! - Β' μέρος

Ο καιρός έχει ήδη κρυώσει και η διάθεση για ολιγοήμερες αποδράσεις από την καθημερινότητα σε ήσυχα, ορεινά, σχεδόν παραμυθένια μέρη, έχει ανέβει. Η Ελλάδα, συνδυάζει ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, γεμάτο εναλλαγές και αμέτρητες επιλογές που καλύπτουν κάθε επιθυμία. Είναι η τέλεια επιλογή όσων αναζητούν το ιδανικό σκηνικό για δραστηριότητες που θα χαρίσουν όμορφες οικογενειακές στιγμές ή θα απογειώσουν την ρομαντική σας διάθεση.

Χειμερινά καταφύγια και παραδοσιακοί ξενώνες περιμένουν τον εναλλακτικό, και όχι μόνο, επισκέπτη να τα ανακαλύψει, περιηγούμενος σε μέρη μαγικά, που συνδυάζουν τη χαλάρωση και τη φυσική ομορφιά με ποικίλες δραστηριότητες.

ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ
Στα ορεινά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στα σύνορα με τη Φωκίδα, η περιοχή της Ορεινής Nαυπακτίας, ή Kράβαρα όπως λεγόταν παλαιότερα, είναι ένας συναρπαστικός ορεινός προορισμός, που κρατιέται μακριά από τον μαζικό τουρισμό και προσφέρεται για φυσιολάτρες. Βρίσκεται ανάμεσα στις νότιες απολήξεις της Πίνδου, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια, έχοντας στα νότια τον Μόρνο ποταμό, τον Εύηνο και τον παραπόταμό του Κότσαλο. Η Ορεινή Ναυπακτία περιλαμβάνει περισσότερα από 45 χωριά που κρέμονται σαν αετοφωλιές, ανάμεσα σε ατελείωτα δάση από έλατα, καρυδιές, οξιές και λόγγους με καστανιές.
Συγκεντρώνει κυρίως επισκέπτες που αναζητούν διακοπές χαμηλών τόνων, με διάθεση περιήγησης και πεζοπορίας πολλών χιλιομέτρων. Γι’ αυτό και οι μικροί, απλοί οικογενειακοί ξενώνες, όλοι πετρόχτιστοι και μες στο πράσινο, είναι ο κανόνας στην περιοχή, με τα πολυτελή ξενοδοχεία να είναι μετρημένα.
Η περιοχή προσφέρεται και για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ράφτινγκ, mountain bike, διαδρομές με 4x4. Τα μονοπάτια που συνέδεαν κάποτε τα χωριά είναι ακόμη βατά και οδηγούν μέσα από ρεματιές σε απίστευτα τοπία. Σχετικές πληροφορίες θα πάρετε από την Άνω Χώρα, απ’ όπου αρχίζει και το Φαράγγι του Κάκαβου με το πέτρινο γεφύρι, ένα από τα πιο διάσημα μονοπάτια της περιοχής. Το φαράγγι του Κάκαβου είναι ένα μεγάλου μήκους φαράγγι (για να το διασχίσετε θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες), που  παρουσιάζει ένα σπάνιο σύνολο, από πυκνή βλάστηση: πλατάνια, καστανιές, έλατα, πουρνάρια, άγριο περιβάλλον από βράχους και κρημνούς, δροσερές και γάργαρες πηγές.

ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Ένας δρόμος κυκλώνει σχεδόν ολόκληρη την ορεινή Κορινθία, κάνοντας την εξερεύνηση της περιοχής προσιτή, αλλά ταυτόχρονα και απρόβλεπτη. Παράδρομοι οδηγούν στα χωριά της, σε δάση με έλατα ή μαύρη πεύκη και στις μαγικές λίμνες της. Η καρδιά της ορεινής Κορινθίας χτυπάει στην περιοχή γύρω από το όρος Ζήρεια!
Οι φυσιολάτρες και οι ορειβάτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πολλές διαδρομές πεζοπορίας στο όρος Ζήρεια. Μπορούν να κατακτήσουν τις κορυφές του βουνού, να μαγευτούν από την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, να συναντήσουν σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου, όπως ο χρυσαετός και ο αγριόγατος, να περπατήσουν δίπλα σε σπάνια ορεινή βλάστηση (όπως δέντρα ίταμου, κωνοφόρου με δηλητηριώδεις βελόνες που σύμφωνα με τη μυθολογία χρησιμοποιούσε η θεά Άρτεμις για τα βέλη της) και άφθονα νερά.
Από τα περισσότερα χωριά της Ζήρειας ξεκινάνε γραφικά μονοπάτια, χαρακτηρισμένα ή μη, με πολύ όμορφες διαδρομές. Τα μη χαρακτηρισμένα μονοπάτια, θέλουν προσοχή για τους άπειρους ορειβάτες, καθώς εκτός από ομορφιές, κρύβουν και κινδύνους. Επίσης, μονοπάτια ξεκινούν από τα χωριά της Στυμφαλίας που οδηγούν στη Μικρή Ζήρεια και από τη Γκούρα που οδηγούν στην Κορυφή. Ακόμη, σημαντικά μονοπάτια έχει η περιοχή της Καστανιάς (από Καρτέρι, Λαύκα κ.ά.) και η περιοχή του Φενεού. Το δίκτυο είναι πυκνό και πολλά μονοπάτια διακλαδίζονται με νέα, ώστε να σας προσφέρουν ατελείωτες ώρες εξερεύνησης περπατώντας τα. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ζήρειας ευχαρίστως θα σας δώσουν εξηγήσεις για αυτές τις διαδρομές και θα σας προφυλάξουν από τους πιθανούς κινδύνους.
Θα απολαύσετε πλήρως τη διαμονή σας στην Ορεινή Κορινθία στα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, κάνοντας την κράτησή σας σε έναν από τους υπέροχους παραδοσιακούς ξενώνες, στα Κάτω, στα Μεσαία ή στα Άνω Τρίκαλα!

ΜΕΤΣΟΒΟ
Όταν φτάνεις στην κεντρική πλατεία του κεφαλοχωρίου της Πίνδου, το μάτι στριφογυρνάει αχόρταγα για να τα δει όλα! Μία μικρή αγορά με πολλά χρώματα. Είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα, μπρούτζινα, χάλκινα και αλπακάδες. Γαλακτοκομικά προϊόντα και χυλοπίτες, αλλά και το περίφημο καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, κρεμασμένο μέσα και έξω από τα μαγαζάκια, κλέβουν την παράσταση. Τα μετσοβίτικα υφαντά με τα πορφυρά χρώματα και τα υπέροχα σχέδια σε μαγνητίζουν. Στον περίπατο στα ανηφορικά ή κατηφορικά καλντερίμια, οι εικόνες είναι το ίδιο γραφικές. Αν είναι Κυριακή, θα συναντήσεις και ηλικιωμένες μετσοβίτισσες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ενώ τα περίτεχνα ξύλινα χαγιάτια, που στολίζουν τις προσόψεις των πέτρινων σπιτιών με τις καθαρές και λουλουδιασμένες αυλές δεν θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο.
Είκοσι πέτρινες βρύσες κοσμούν το Μέτσοβο. Οι πιο γνωστές είναι αυτές της «Φοντάνα Ντι Καμπουρι ντι Ντισούπρα», του «Αη-Γιώργη», της «Γκούρας» και του «Φλόκα». Αξίζει να επισκεφτείτε την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία κάτω από το παλιό Κάστρο. Λειτουργεί από το 1998 και φιλοξενεί έργα Ελλήνων ζωγράφων όπως του Πανταζή, Λύτρα, Παρθένη, Βολανάκη και άλλων.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον μικρό παράδεισο του Κήπου του Αβέρωφ που βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο. Πρόκειται για ένα πάρκο έκτασης 10 στρεμμάτων, που φιλοξενεί αναρίθμητα δέντρα και φυτά που αντιπροσωπεύουν τη χλωρίδα της Πίνδου. Πέραν του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το συγκεκριμένο πάρκο συνδυάζει και την αναψυχή καθώς στην ίδια έκταση θα συναντήσετε και μία παιδική χαρά όπου οι μικρότεροι επισκέπτες θα απασχοληθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Τέλος, η βόλτα με ποδήλατο γύρω από την τεχνητή λίμνη του Αώου θα σας αιχμαλωτίσει, ενώ για εκείνους που επιδίδονται στο καγιάκ, η λίμνη είναι ιδανική εμπειρία. Για να φτάσετε στη λίμνη, 4,5 χμ μετά το Μέτσοβο, στον δρόμο προς Γρεβενά, στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε τον ασφαλτόδρομο.

 

Δείτε περισσότερους χειμερινούς προορισμούς!

  • Σχετικά Θέματα