Υγεία

Show_%ce%a0%cf%89%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf_forweb
Υγεία

Πώς να κάνετε τον ήλιο «φίλο» στις διακοπές σας

Οι πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές, η αυξημένη θερμοκρασία, η επαφή με τη θάλασσα και τον ήλιο, μπορεί να μας χαλαρώνουν και να μας αναζωογονούν αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχουν κάποιες… «επιπτώσεις»! Ποιες είναι αυτές;

Ηλιακό έγκαυμα
Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος συνήθως εμφανίζονται μερικές ώρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν, πόνο, κοκκινίλα, πρήξιμο και σε σχετικά σοβαρότερες περιπτώσεις, φυσαλίδες. Επειδή, συνήθως, αφορά μεγάλη επιφάνεια του σώματος, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση ή μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα θερμοπληξίας.
Στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, κάντε αμέσως ένα κρύο ντους. Μη σπάτε τις φυσαλίδες που περιέχουν υγρό, ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση και να αποφευχθεί η μόλυνση. Υπάρχουν τοπικά προϊόντα με αλόη και άλλα συστατικά που δρουν μαλακτικά και ανακουφιστικά. Εφόσον σπάσουν από μόνες τους οι φυσαλίδες, μπορείτε να τοποθετήσετε στην περιοχή αυτή μια αντιβιοτική αλοιφή.
Αν πονάτε έντονα μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο, κατά προτίμηση μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας.

Θερμοπληξία - Ηλίαση
Οι μηχανισμοί προσαρμογής στις υψηλές θερμοκρασίες, ανάλογα με το άτομο, σταδιακά εξαντλούνται και αυτό σηματοδοτεί τη βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος σε υψηλά επίπεδα και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της θερμοπληξίας. Ιδιαίτερα ευαίσθητο εμφανίζεται το νευρικό σύστημα, καθώς από τον εγκέφαλο εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της κατάστασης, που είναι ζάλη, δυσφορία από το πεπτικό σύστημα, στη συνέχεια ασυνάρτητα λόγια και, τελικά, λιποθυμία. Πολύ σημαντική συμβολή στις διαταραχές έχει η αφυδάτωση που σχεδόν πάντα συνοδεύει τη θερμοπληξία, λόγω της έντονης και παρατεταμένης εφίδρωσης που συνήθως έχει προηγηθεί.
Το τυπικό «θερμόπληκτο» άτομο έχει ζεστό και ξηρό δέρμα, αδυναμία, διεσταλμένες κόρες οφθαλμών και μιλά ασυνάρτητα ή παρουσιάζει ψευδαισθήσεις. Αν παραμείνει, η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της λειτουργίας πολλών οργάνων (πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια).
Παράλληλα με την εφίδρωση, ένας άλλος μηχανισμός προσαρμογής του οργανισμού είναι αυτός της αγγειοδιαστολής, δηλαδή της αύξησης της μεταφοράς αίματος (και συνεπώς και θερμότητας) από το εσωτερικό (πυρήνα) του σώματος προς το δέρμα, από όπου μπορεί να ελευθερωθεί προς το περιβάλλον. Η μετακίνηση αυτή του αίματος, ιδίως αν συνδυασθεί με υπεραιμία προς τους μυς (στην περίπτωση σωματικής άσκησης σε υψηλή θερμοκρασία), μπορεί να προκαλέσει έλλειψη στα άλλα όργανα, με πλέον ευαίσθητο τον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως συνέπεια την πρόκληση ζάλης και ναυτίας ή ακόμη και λιποθυμίας. Τα συμπτώματα αυτά, χωρίς να σημαίνουν απαραίτητα θερμοπληξία, αποτελούν ένα μήνυμα υπέρβασης της ικανότητας προσαρμογής του οργανισμού. Παλαιότερα αποδίδονταν με τον όρο «ηλίαση», ο οποίος πλέον έχει αντικατασταθεί από τη «λιποθυμία σε ζεστό περιβάλλον».
Στις υψηλές θερμοκρασίες, τα παιδιά θέλουν ειδική προστασία. Φροντίστε να τα κρατάτε δροσερά, κυρίως τα μωρά που δεν μπορούν να πουν ότι ζεσταίνονται. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μέχρι 4 χρονών δεν ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο αποτελεσματικά, όσο τα μεγαλύτερα και οι ενήλικοι.
Εάν για κάποιο άτομο υπάρχει η υποψία θερμοπληξίας (εμφάνιση αδυναμίας, λιποθυμίας ή «περίεργης» συμπεριφοράς σε συνθήκες καύσωνα ή μετά από εργασία στον ήλιο) εκτός από την κλήση για ιατρική βοήθεια, μπορείτε να προσφέρετε τις εξής απλές πρώτες βοήθειες:
• Μεταφέρετε τον πάσχοντα σε κατάλληλο μέρος (σκιά, δροσερό, κλιματιζόμενο αν είναι δυνατόν χώρο) και ξαπλώστε τον στο ένα πλάι, με λυγισμένα πόδια και το κεφάλι σε χαμηλότερη θέση από το σώμα.
• Αφαιρέστε όσα περισσότερα ρούχα είναι δυνατόν και δημιουργείστε ρεύμα αέρα προς αυτόν, αν δεν μπορείτε να τον μεταφέρετε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον.
• Μην τον καταβρέχετε με παγωμένο νερό (προκαλεί αντανακλαστικά αγγειοσύσπαση που δυσχεραίνει περαιτέρω την απομάκρυνση θερμότητας) και μην τον «φορτώνετε» απότομα με υπερβολική ποσότητα νερού.
• Βρέχετε διαρκώς τις επιφάνειες του σώματος, με τη χρήση σφουγγαριού, με δροσερό νερό.
• Καθησυχάστε τον και πάρτε κάποιες πληροφορίες για το ιστορικό του, τις οποίες θα σημειώσετε και θα παραδώσετε στο γιατρό.

 

who is who

Ερμίνα Σάκκου
Joy Pharmacy
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4, Γλυφάδα
Τηλ: 211 1016970

 

Δείτε εδώ περισσότερα καλοκαιρινά απρόοπτα