Υγεία

Show_%ce%9f%ce%b9-%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85_2
Υγεία

Nόσοι του Γραφείου

Ποιοι είναι & ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση τους;

Η σύγχρονη ζωή έχει «επιβάλει» τους ρυθμούς της στην καθημερινότητά μας. Οι πολλές ώρες στο εργασιακό μας περιβάλλον συνεπάγονται σε αρκετές περιπτώσεις με κακή στάση του σώματος, αδράνεια ή και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που οδηγούν σε μυοσκελετική κόπωση. Ποιες είναι οι μυοσκελετικές παθήσεις και ποιοι παράγοντες τις προκαλούν;
Έχουμε ακούσει πολλές φορές να μιλάνε για τις «σχετιζόμενες με την εργασία μυοσκελετικές παθήσεις» (work related musculoskeletal disorders/WMSD΄s) ή αλλιώς νόσους του γραφείου. Αυτές προκύπτουν όταν δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της φόρτισης του μυοσκελετικού και των ορίων αντοχής του. Η βάδιση, το κάθισμα, το τρέξιμο, η άθληση, ο χορός και η εργασία είναι δραστηριότητες που τις εκτελούμε με τη χρήση του μυοσκελετικού μας συστήματος. Το μυοσκελετικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύνολο που αποτελείται από οστά, συνδέσμους, μυς, τένοντες, αρθρώσεις, υμένες, νεύρα και αγγεία. Όλες οι στάσεις και κινήσεις μας εξαρτώνται από την λειτουργικότητα του μυοσκελετικού μας συστήματος. «Το να είμαστε δραστήριοι είναι σημαντικό για το μυοσκελετικό, αλλά η υπερφόρτωσή του με επίπονες δραστηριότητες μπορεί να το βλάψει», μας εξηγεί ο κ. Θωμάς Λάκκος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός. «Περίεργες, ασυνήθιστες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή στάσεις, η χρήση βαρέως εξοπλισμού ή η άρση βάρους οδηγούν σε μυοσκελετική κόπωση, πόνο και παθήσεις. Η φόρτιση μπορεί να προκαλέσει οξύ τραύμα, όπως σε ένα ατύχημα, προκαλώντας κάταγμα, εξάρθρημα, θλάση, αιματώματα. Παρόλα αυτά οι νόσοι του γραφείου είναι περισσότερο σωρευτικές παθήσεις, ως αποτέλεσμα έκθεσης σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις με υψηλή ή χαμηλή φόρτιση για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή και χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις). Τα άνω άκρα, ο αυχένας και η οσφύ (μέση) είναι πιο ευαίσθητα. Τα κάτω άκρα και η πλάτη επίσης μπορεί να προσβληθούν», συμπληρώνει ο ειδικός.

Κατανοώντας τις WMSD΄s
Οι WMSD΄s είναι οι πιο συχνές επαγγελματικές ασθένειες, που επηρεάζουν εργαζομένους σε βαριές εργασίες (π.χ. αγροτικές), αλλά και χαμηλής έντασης στατικές εργασίες (π.χ. χειρισμός υπολογιστή) και εμφανίζονται περισσότερο στους άντρες άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Λάκκο, το κόστος της θεραπείας αυτών των παθήσεων, συνυπολογίζοντας και την απουσία των ασθενών από την εργασία λόγω ανάρρωσης, έχει υπολογιστεί στις Σκανδιναβικές χώρες μόνο για τον αυχένα και το άνω άκρο σε 0,5 -1% του ΑΕΠ.
Πολλοί άνθρωποι θα νοσήσουν μόνο μια φορά στη ζωή τους, άλλοι όμως έχουν υποτροπιάζοντα συμπτώματα. Οι μυοσκελετικές παθήσεις του γραφείου χαρακτηρίζονται σαν υποτροπιάζουσες, λόγω του ότι πολλές φορές εξαφανίζονται τα συμπτώματά τους για λίγο διάστημα και κατόπιν επανεμφανίζονται. Υποχωρούν, συνήθως, με την αλλαγή των συνηθειών και με την ξεκούραση. Κάποιες φορές, όμως, γίνονται επίμονες και μη αναστρέψιμες.
«Η κατηγοριοποίηση των ασθενειών του γραφείου γίνεται σε ειδικές και μη ειδικές. Ειδικές είναι αυτές που η συμπτωματολογία είναι σαφής και αποδεικνύει μια συγκεκριμένη πάθηση, π.χ. οσφυοισχιαλγία λόγω δισκοκήλης, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα επιγονατιδικού κλπ. Μη ειδικές είναι αυτές που τα συμπτώματα του πάσχοντα δεν οδηγούν σε κάποια συγκεκριμένη πάθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πάθηση δεν υφίσταται», τονίζει ο κ. Λάκκος.
Ορυχεία και λατομεία, βιομηχανία και κατασκευές είναι οι τομείς παγκοσμίως με την μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων παθήσεων σε εργαζομένους. Εργαζόμενοι στην υγεία και τις κοινωνικές δομές, μεταφορές, επικοινωνίες και κατασκευές έχουν την υψηλότερη εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων. Οι λόγοι ποικίλουν και μπορεί να σχετίζονται με βαριά εργασία, επαναλαμβανόμενες κινήσεις πίσω από ένα γραφείο, ψυχολογική πίεση, πολλές βάρδιες – εφημερίες χωρίς επαρκή χρόνο ανάπαυσης κ.α. «Η συχνότητα των νόσων του γραφείου είναι, βέβαια, πολύ υψηλότερη σε ανθρώπους που εκτελούν χειρωνακτική εργασία και μάλιστα έχει άμεση συσχέτιση με την ένταση αυτής», αναφέρει ο ειδικός.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση των WMSD΄s
Ο κ. Λάκκος μας αναφέρει 4 κατηγορίες παραγόντων, οι οποίες επηρεάζουν την εμφάνιση των εν λόγω παθήσεων. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
1. Εμβιομηχανικοί παράγοντες: Εμβιομηχανικοί είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το σώμα μας κατά τη διάρκεια της εργασίας. Φόρτιση, επαναληψιμότητα, μη φυσιολογική κίνηση ή παρατεταμένη στάση, κραδασμοί και χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος θεωρούνται οι πιο βασικές αιτίες. Η χειρωνακτική φόρτιση κουράζει τους μυς και τους τένοντες, όπως επίσης και η επαναληψιμότητα. Οι μη φυσιολογικές κινήσεις στρεσάρουν τις αρθρώσεις και τους μυς που έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα, ενώ οι κραδασμοί και η δόνηση μπορούν να διαταράξουν την αγγειακή κυκλοφορία. Τέλος, το ψυχρό περιβάλλον ενδέχεται, επίσης, να προκαλέσει αγγειακές και νευρολογικές διαταραχές. Κομμωτές, οδοντίατροι, χειριστές υπολογιστών είναι κοινά παραδείγματα εργαζομένων με παρατεταμένη στατικότητα, η οποία υποβάλλει τους μύες σε έντονο στρες, που μπορεί να τους τραυματίσει. «Η όρθια θέση προδιαθέτει σε κόπωση και πόνο στα κάτω άκρα και αγγειακές διαταραχές. Από την άλλη, η παρατεταμένη καθιστή θέση προκαλεί μεγάλη ένταση στους μύες του κορμού, του αυχένα και των ώμων και δυσχεραίνει την αιμάτωσή τους, κάτι που προκαλεί κόπωση και ευαισθητοποίηση σε τραυματισμό», εξηγεί ο κ. Λάκκος. «Η άρση βάρους επαναλαμβανόμενα και σε περίεργες θέσεις υποβάλλει σε έντονη φόρτιση την οσφυϊκή μοίρα (μέση) της σπονδυλικής στήλης και την τραυματίζει. Η επαναληψιμότητα μιας κίνησης σε συνδυασμό με άσκηση δύναμης/φόρτισης και η μη φυσιολογική κίνηση είναι ο χειρότερος συνδυασμός, που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο να υποστεί ο εργαζόμενος μια τέτοια πάθηση», συμπληρώνει ο ίδιος
2. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες: Οι ψυχοκοινωνικοί λόγοι περιλαμβάνουν την ικανοποιητική ανάπαυση του εργαζομένου μεταξύ των βαρδιών, την επαρκή του εκπαίδευση στην εκτέλεση μιας εργασίας κ.ά. Η έντονη ψυχολογική πίεση και οι υπερβολικές απαιτήσεις, η απουσία αλληλοβοήθειας στις διάφορες εργασίες, μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό και προδιάθεση για τραυματισμό
3. Υποκειμενικοί παράγοντες: Αυτοί αφορούν κάθε άτομο ξεχωριστά και σχετίζονται με την ευαισθησία του μυοσκελετικού συστήματος λόγω συνοδών παθήσεων, τη φυσική κατάσταση, την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις ενδοκρινικές διαταραχές κ.ά.
4. Κοινωνικοί παράγοντες: Στους κοινωνικούς παράγοντες εντάσσονται οι πρόσθετες ασχολίες του εργαζομένου, όπως για παράδειγμα κάποια αθλητική δραστηριότητα ή οι δουλειές του σπιτιού, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για «νόσο του γραφείου».

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των νόσων του γραφείου:

 

who is who

Θωμάς Λάκκος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
University Erlangen-Nuernberg Germany
Αδριανουπόλεως 35, 55133, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310-455.085 & Kινητό: 6944-285.130
E-mail: lakkos@gmail.com
Web site: www.orthopedikos.com