Lifestyle

Show_escape-rooms---%ce%8f%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7!
Lifestyle

Escape Rooms - Ώρα για μυστήριο και δράση

Είναι ένα από τα πολυσυζητημένα trends των τελευταίων ετών, που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και διαδίδεται όλο και περισσότερο. Μιλάμε για τα escape rooms, το νέο adventure game, που έχει «κλέψει» την περιπετειώδη καρδιά μεγάλου αριθμού παιχτών, οι οποίοι καλούνται να λύσουν υποθέσεις γεμάτες μυστήριο και γρίφους. Εμείς τολμήσαμε, μπήκαμε, το ζήσαμε, βγήκαμε και είμαστε έτοιμοι να σας περιγράψουμε όσο το δυνατό πιο παραστατικά τη νέα αυτή...παιχνιδιάρικη συνήθεια!

Τι είναι τα Escape Rooms;
Η φιλοσοφία των escape rooms, βασίζεται στο βιωματικό, περιπετειώδες παιχνίδι που εκτυλίσσεται σε συγκεκριμένους χώρους-δωμάτια και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Τα δωμάτια αυτά, επηρεασμένα από ιστορίες βιντεοπαιχνιδιών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών φαντασίας, στηρίζονται στη λογική της ομαδικότητας. Οι παίκτες αντιμετωπίζουν την πρόκληση μιας υπόθεσης-αινίγματος και χρειάζεται να ανακαλύψουν και να συνδυάσουν όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα τους οδηγήσουν στη λύση του γρίφου και στην απόδρασή τους από το δωμάτιο. Κάθε δωμάτιο είναι και μια ξεχωριστή υπόθεση. Ίσως να αφορά μία δολοφονία, μία απαγωγή, μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, μία συνωμοσία… Οι επιλογές πολλές και οι ιστορίες ανανεώνονται συχνά.

Η αρχή
Τα πρώτα escape rooms δημιουργήθηκαν στην Ιαπωνία. Μετά την επιτυχία που σημείωσαν, διαδόθηκαν στην υπόλοιπη Ασία και κατόπιν στην Ευρώπη, με την Ουγγαρία να κρατάει τη σκήπτρα. Αργότερα, δωμάτια απόδρασης εμφανίστηκαν στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 2013 έφτασαν και στην Ελλάδα.
Στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε αρκετές άλλες πόλεις και νησιά, υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βιωματικών παιχνιδιών, ενώ υπολογίζεται ότι, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ήδη πάνω από 300 δωμάτια απόδρασης.

Η διαδικασία
Οι παίχτες μιας ομάδας επιλέγουν το δωμάτιο απόδρασης που τους ενδιαφέρει, γίνεται η κράτηση και την καθορισμένη ημέρα και ώρα βρίσκονται στον χώρο του παιχνιδιού. Οι ομάδες, αποτελούνται από 2 έως 6 παίχτες και ο χρόνος παραμονής στο δωμάτιο είναι περίπου 1 ώρα.
Δεν χρειάζεται να έχεις προηγούμενη εμπειρία ή ειδικές γνώσεις, αρκεί να είσαι ομαδικός παίχτης και να αφήσεις το μυαλό σου και το ένστικτό σου ελεύθερα. Παρατηρητικότητα, ψυχραιμία, συνεργασία, λογική, μεθοδικότητα, συνδυαστική αντίληψη, φαντασία και έμπνευση είναι τα εργαλεία σου. Κάποια ακόμη tips για να φτάσεις στην λύση του μυστηρίου, είναι να κρατάς την προσοχή σου αναπόσπαστη, να παραμένεις συγκεντρωμένος και να παίζεις ομαδικά.

Είναι κατάλληλο για όλους;
Φυσικά, αφού, όπως αναφέρθηκε, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις και κάποια συγκεκριμένη φυσική κατάσταση. Όριο ηλικίας δεν υπάρχει, για άτομα άνω των 15 ετών η συμμετοχή είναι ελεύθερη, ενώ για παιδιά κάτω των 14 ετών, απαιτείται η παρουσία κηδεμόνα. Τα escape rooms, είναι επίσης πολύ διαδεδομένα και στους τουρίστες, οι οποίοι τα προτιμούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Το βιωματικό αυτό παιχνίδι, επιλέγουν όμως και πολλές εταιρείες σαν μέσο ψυχαγωγίας, καθώς μέσα από την προσπάθεια επίλυσης του αινίγματος, επιτυγχάνεται καλύτερα και πιο εύκολα, η ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και το δέσιμο των παιχτών.

Τι σου προσφέρει;
Η εμπειρία που ζουν οι παίχτες είναι δυνατή, αλλά συνάμα καθόλου επικίνδυνη και αυτό έχει διπλή επίδραση στην ψυχολογία τους. Βρίσκονται σε ένα περιβάλλον μυστηρίου, όπου η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, αλλά συγχρόνως αυτό συμβαίνει σε έναν χώρο ελεγχόμενο και απολύτως ασφαλή.
Για όσο διαρκεί, παίζεις έναν ρόλο, ανήκεις σε μία ομάδα και περνάς πραγματικά καλά. Τα escape rooms δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, σε μία χρονική και οικονομική συγκυρία δύσκολη και όμως εξελίχθηκαν μέσα σε αυτή. Καθόλου τυχαίο, αφού προσφέρουν μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας, αρκετά προσιτή (οι τιμές κυμαίνονται από 38 – 72 ευρώ, αναλόγως την εταιρεία και την υπόθεση που θα επιλέξεις, αλλά και τον αριθμό των παιχτών) και δημιουργούν μια πλατφόρμα επικοινωνίας με τους καλύτερους όρους, σε κλίμα παιχνιδιού.
Δεν ευνοούν τον εγωισμό και την αυταρέσκεια, αντιθέτως στηρίζουν την αξία της παρέας, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά αυτή την εποχή. Μαζί με άλλους, μπορείς να καταφέρεις πολλά, είναι το μήνυμα.

Από την πληροφορία στην εμπειρία
Καλή η θεωρία, αλλά ας δούμε και λίγο την πράξη! Επιλέξαμε ένα από τα πρώτα escape rooms που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2013. Σε μια παλιά μονοκατοικία, τα δωμάτια έχουν διαμορφωθεί σε χώρους που κρύβουν ξεχωριστές, ανεξιχνίαστες ιστορίες, τις οποίες καλείσαι να λύσεις με την ομάδα σου, με τελικό στόχο την απόδραση από το δωμάτιο.
Η εμπειρία ξεκινάει από την είσοδο στο κτίριο. Η ατμόσφαιρα του χώρου υποβλητική, με επιρροές από την βικτωριανή Αγγλία και την αύρα του διάσημου Σέρλοκ Χολμς να κυριαρχεί παντού. Το ότι δεν γνωρίζεις τι θα αντιμετωπίσεις, ανεβάζει την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό, απαραίτητα στοιχεία για τέτοιου είδους παιχνίδια. Στόχος, να είμαστε συνεπείς στο ομαδικό πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας, για να έχει η περιπέτειά μας επιτυχή έκβαση. Και κάπου σ’ αυτό το σημείο, η υπεύθυνη του escape room, δίνει τις απαραίτητες οδηγίες: Μπαίνουμε στο δωμάτιο που έχουμε επιλέξει, μας κλειδώνουν –κανένας λόγος ανησυχίας, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βγεις σε περίπτωση που χρειαστεί- και έχουμε 1 ώρα στη διάθεσή μας για να ανακαλύψουμε στοιχεία, να λύσουμε το μυστήριο και να αποδράσουμε. Οι υπεύθυνοι του χώρου, παρακολουθούν την εξέλιξη του παιχνιδιού και όποτε χρειάζεται, μας δίνουν μέσω μιας οθόνης, περαιτέρω οδηγίες και στοιχεία. Όλα μοιάζουν απλά και νιώθεις πανέτοιμος να θριαμβεύσεις!
Και φτάνει η ώρα της θεαματικής εισόδου. Κι εκεί συνειδητοποιείς ότι, τίποτα δεν είναι όπως το έχεις φανταστεί. Καμία ευκολία, τίποτα απλό. Γρίφοι, κλειδαριές, κώδικες, κρυπτογραφημένα μηνύματα, μυστικά περάσματα και άλλες κλειδαριές και άλλοι γρίφοι και άλλοι κώδικες! Και όλα αυτά, πρέπει να τα βρεις μέσα σε 1 ώρα, όλα να τα συνδυάσεις, τίποτα να μην σου ξεφύγει, κανένα στοιχείο να μην χαθεί. Τα πρώτα λεπτά, θέλοντας και μη, περιφέρεσαι μέσα στο δωμάτιο πλήρως αποπροσανατολισμένος, περιμένοντας οι πιο μεθοδικοί και ψύχραιμοι της ομάδας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ξεκινήσει ο αγώνας της επίλυσης. Κι αν δεν καταφέρεις, λόγω έλλειψης χρόνου (όπως στην περίπτωση της δικής μας ομάδας), κακού συντονισμού ή άγχους, να αποδράσεις από το δωμάτιο, λίγη σημασία έχει, αφού έτσι κι αλλιώς νιώθεις ενθουσιασμένος και υπερήφανος που...ενεργοποίησες τον ερασιτέχνη ερευνητή, που ο καθένας μας κρύβει μέσα του!

  • Σχετικά Θέματα