Υγεία

Show_548x326_10_symboules_gia_kali_kardia
Υγεία

10 συμβουλές για... «καλή» καρδιά

Σε μια εποχή που κυριαρχούν το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και πολλοί άλλοι επιβαρυντικοί για την υγεία μας παράγοντες, η σημασία της πρόληψης και ειδικά η φροντίδα της καρδιάς μας, που έχει ζωτική σημασία για την ύπαρξή μας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η επίτευξη του στόχου «καλή καρδιά» απαιτεί προσπάθεια και αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την καλή της υγεία.


1. Περιορίστε τα «κακά» λιπαρά.
Τα λιπαρά της διατροφής μας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 25%, εκ των οποίων τα κορεσμένα («κακά») το 7-10%.
Oι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο κ.α, τα οποία καλό είναι να καταναλώνουμε με μέτρο.


2. Προσθέστε «καλά» λιπαρά στη διατροφή σας. Τα πολυακόρεστα («καλά») λιπαρά, στα οποία ανήκουν και τα ω-3, είναι καλής ποιότητας και είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, καθώς είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του. Πηγές ω-3 λιπαρών είναι οι ξηροί καρποί (καρύδια, κάσιους και αμύγδαλα), ο λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί) κ.α. και λαχανικά όπως το αβοκάντο.


3. Δώστε προσοχή στο βάρος! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς σχετίζεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς μας. Οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό από στεφανιαία νόσο, την πρώτη αιτία καρδιοαγγειακών νοσημάτων.


4. Γυμναστείτε! Το γυμναστήριο, η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή ακόμα και το ζωηρό περπάτημα στον καθαρό αέρα αποτελούν ιδανικές επιλογές άσκησης. Αν όμως δεν τις προτιμάτε, μπορείτε να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας ή να εντάξετε ορισμένες απλές δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, να διανύετε κοντινές αποστάσεις με τα πόδια, να περπατάτε τουλάχιστον 30’ την ημέρα ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.


5. Δώστε έμφαση στη σωστή διατροφή! Είναι σημαντικό να διατηρούμε την χοληστερόλη (ουσία απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας) σε φυσιολογικά επίπεδα και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές στερόλες (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, αποφλοιωμένα δημητριακά, όσπρια κ.α.) σε συνδυασμό με άσκηση συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.


6. Περιορίστε το αλάτι! Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αποτελεί την κύρια αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης, που με τη σειρά της ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών συμβάντων. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε, καθώς μπορεί να μην βάζετε αλάτι στα φαγητά, αλλά αυτό να είναι φυσικώς ευρισκόμενο στα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα τυριά (φέτα, παρμεζάνα κ.α.) αποτελούν πλούσια πηγή του.


7. Αποφύγετε το κάπνισμα! Η διακοπή ή έστω ο περιορισμός του καπνίσματος είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της καρδιάς. Η νικοτίνη (περιέχεται ακόμη και σε ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά όχι σε όλα) προκαλεί αγγειοσυστολή, μείωση της αιμάτωσης των μυών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καταστάσεις που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς.


8. Μειώστε το στρες! Η άσκηση, η μουσική, το διάβασμα και γενικά η ενασχόληση με δραστηριότητες που μας αρέσουν, βοηθούν στην αποβολή του άγχους. Ακόμη, αφιερώστε παραπάνω χρόνο στους δικούς σας ανθρώπους. Η συντροφικότητα, η συζήτηση, το γέλιο μειώνουν το στρες, το οποίο σε συνδυασμό με τους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω (κάπνισμα, παχυσαρκία κ.α.), αυξάνει τους κινδύνους για καρδιακό επεισόδιο.


9. Μετρήστε σωστά την πίεσή σας! Μετρήστε την πίεσή σας μετά από τουλάχιστον 5 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Φροντίστε επιπλέον, τουλάχιστον μία ώρα πριν τη μέτρησή της να μην έχετε φάει, καπνίσει ή κουραστεί πολύ.


10 .Μην ξεχνάτε…

Τους τακτικούς ελέγχους σε γενική εξέταση αίματος, θυροειδή, τριγλυκερίδια, HDL, LDL, σάκχαρο αίματος, καθώς και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Ειδικά εάν έχετε οικογενή επιβάρυνση κάνετε έλεγχο 2 φορές ετησίως και κυρίως εάν είστε άνω των 40 ετών.

 

Who is who

Αριστοτέλης Μάστακας

Γενικός Ιατρός

Σαντορίνη

telis99@hotmail.com

6937334347