Υγεία

Show_check_up
Υγεία

Τσεκ απ και πρόληψη το καλοκαίρι

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Κι αυτό θα ήταν σοφό να το εφαρμόσουμε αυτή την περίοδο, εξασφαλίζοντας ένα ξένοιαστο καλοκαίρι, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.
Το καλοκαίρι ισοδυναμεί με διακοπές, μικρές και μεγάλες αποδράσεις στο βουνό ή στη θάλασσα, ατέλειωτες βουτιές στις παραλίες και χαλάρωση μετά από έναν κουραστικό υπόλοιπο χρόνο. Ωστόσο, παράλληλα σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες, κρυμμένους κινδύνους στην κατανάλωση τροφών που αλλοιώνονται εύκολα λόγω ζέστης και, γενικώς, επιβάρυνση του οργανισμού από την “καλοπέραση” (ξενύχτι, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού, γλυκών κλπ.)!
Κι όμως, μπορούμε εύκολα να περιορίσουμε κάθε ίχνος ανησυχίας, αν φροντίσουμε να κάνουμε έγκαιρα έναν προληπτικό έλεγχο της κατάστασης του οργανισμού μας πριν σαλπάρουμε για τις καλοκαιρινές μας «περιπέτειες», έτσι ώστε να εφοδιαστούμε με όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης και ειδικά προϊόντα που είναι απαραίτητα για εμάς.

Πηγαίνοντας για τσεκ απ
Σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγο, δρ. Μιχαήλ Τάτση, πριν το καλοκαίρι ενδείκνυται μια γενική παθολογική εξέταση (περιλαμβάνει: γενική αίματος, ΤΚΕ - καθίζηση, γενική ούρων, ουρία, σάκχαρον, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια, HDL - καλή χοληστερίνη, LDL - κακή χοληστερίνη). Χρήσιμη θα ήταν, επίσης, μια δερματοσκόπηση για έλεγχο σπίλων, ένα καρδιογράφημα, οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς και έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Για τις γυναίκες χρήσιμη θα ήταν και μια γυναικολογική εξέταση, για να τις ενημερώσει ο γυναικολόγος για το τι πρέπει να κάνουν, τι να προσέχουν και για να γνωρίζουν αν υπάρχει κάποιο ειδικότερο θέμα που χρειάζεται προσοχή. Εάν κάποια γυναίκα είναι ανήσυχη ή έχει γυναικολογικά θέματα (π.χ. παθαίνει συχνά κολπίτιδες), συντρέχει ένας λόγος παραπάνω να μην αμελεί τη γυναικολογική της εξέταση.
Γενικά, το καλοκαίρι είναι η περίοδος που επηρεάζει παρά πολύ τη βιολογία της γυναίκας, γι’ αυτό και χρειάζεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις αλλαγές του σώματος και του οργανισμού τους και, αν παρατηρήσουν κάποιο σύμπτωμα που επιμένει, να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.
Για τους άντρες δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση, πέραν του γενικού τσεκ απ.
Η ιδανική περίοδος για τον έλεγχο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ο Ιούνιος, σημειώνει ο ειδικός, καθώς είναι πιο κοντά στην περίοδο αναχώρησής μας.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που να ενδείκνυται για να αρχίσει κάποιος να κάνει προληπτικό τσεκ απ. Ωστόσο, άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση ή ανήκουν στην τρίτη ηλικία ή παιδιά με ειδικά θέματα υγείας καλό είναι να κάνουν το κατάλληλο για αυτούς τσεκ απ πριν το καλοκαίρι και τις διακοπές.

Ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Είναι γενικώς παραδεκτό ότι οι ευπαθείς ομάδες (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας κλπ.) θα πρέπει να προσέχουν όλο τον χρόνο, περισσότερο όμως κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα φάρμακά τους, να προσέχουν τη διατροφή τους, να μην κάθονται πολύ στον ήλιο και, όταν έχει πολλή ζέστη, να πίνουν αρκετά υγρά και να παραμένουν σε δροσερά μέρη. Όσοι λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα καλό είναι να μετρούν συχνά την πίεσή τους, διότι, λόγω της έντονης εφίδρωσης, έχουμε πτώση της πίεσης και ίσως χρειαστεί τροποποίηση της δοσολογίας των αντιυπερτασικών φαρμάκων, αναφέρει ο δρ. Τάτσης.
Τα προληπτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες αφορούν όλους, είτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε όχι:
• Αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο
• Καπέλο
• Ανοιχτόχρωμα ρούχα και, αν μπορούν, με μακρύ μανίκι (κυρίως οι πιο ευαίσθητες ομάδες)
• Γυαλιά ηλίου
• Πάντα μαζί μας να έχουμε νερό.
Προς αποφυγήν δυσάρεστων απροόπτων, είναι απαραίτητο τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να έχουν ενημερώσει τους συνταξιδιώτες τους για τη φύση της πάθησής τους, για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν σε περίπτωση κρίσης, καθώς επίσης και για τον απαραίτητο χειρισμό μιας τέτοιας περίπτωσης, προσθέτει ο δρ. Τάτσης.
Οι δε γονείς, αφού ετοιμάσουν το κουτί των πρώτων βοηθειών, θα πρέπει να ενημερώσουν πάνω από όλα τα παιδιά τους για τους κινδύνους που υπάρχουν στη φύση (π.χ. έντομα, ζωύφια, αράχνες, φίδια, φυτά που προκαλούν δερματολογικές αντιδράσεις, τσούχτρες στη θάλασσα κλπ.) και πώς να τους αποφεύγουν. Μια τέτοια καθοδήγηση είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά για τα παιδιά.

Δείτε πως να διαχειριστείτε τσιμπήματα - δηλητηριάσεις και το απαραίτητο κουτί πρώτων βοηθειών πατώντας εδώ:

who is who

Τάτσης Μιχαήλ
Ειδικός παθολόγος
Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1976.Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο “Federico II” της Napoli. Πήρε το πτυχίο του το 2005 και, την ίδια χρονιά, απέκτησε άδεια άσκησης Ιατρικής από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Bolognia. Το 2006 έκανε το αγροτικό του στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού. Από το 2008 έως το 2013, έκανε ειδικότητα Παθολογίας στο Βενιζέλειο-Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΒΠΓΝΗ). Το 2013 πήρε ειδικότητα «ειδικός παθολόγος». Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ως ειδικός παθολόγος στο Ηράκλειο Κρήτης.
Διεύθυνση: Έβανς 83-85(στοά Μουρτζή),2ος όροφος - γραφείο 8, Ηράκλειο Κρήτης.
Τηλ.: 2810220757,694-5280593
e-mail: tatsism@yahoo.gr