Υγεία

Show_ioseis
Υγεία

Φθινοπωρινές Ιώσεις: Κρυολόγημα vs Γρίπη

Οι ιώσεις του φθινοπώρου είναι πηγή ταλαιπωρίας για πολλούς ανθρώπους. Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό είναι πώς να προφυλαχθούμε από αυτές.
H πρόληψη των ιώσεων μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Η ήπια άσκηση, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των πιο συνηθισμένων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά όσον αφορά τις εποχικές, χειμερινές ιώσεις του αναπνευστικού, μελέτες δείχνουν πως οι ασκούμενοι εκδηλώνουν πολύ λιγότερα κρυολογήματα, σε σύγκριση με τους μη ασκούμενους.
Οι ειδικοί συνιστούν ήπια άσκηση (λ.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα) επί μισή έως μία ώρα τη φορά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η γυμναστική αυξάνει την αντοχή μας σε ιούς και λοιμώξεις, διεγείροντας την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα μας.
Ένας επίσης αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι η προσεγμένη διατροφή. Κι αυτό, διότι η σωστή διατροφή ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού. Να αναφέρουμε εδώ ότι οι βιταμίνες και οι τροφές που θα αναφερθούν παρακάτω επενεργούν συνολικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και έχει πιο ήπια διαδρομή. Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα πάσχοντα άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα, ή και με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια μας.
Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα ιών, μεταξύ των οποίων οι πλέον συχνά εμπλεκόμενοι είναι οι ρινοϊοί. Λόγω του ότι ο ασθενής αναπτύσσει ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίο προσβλήθηκε, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια εποχή να νοσήσει περισσότερες από μία φορές (προσβολή από διαφορετικό ιό κάθε φορά).
Η πάθηση παρουσιάζει εποχικό χαρακτήρα, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, καθώς και κατά τον ερχομό της άνοιξης.
Η θεραπεία στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος είναι συμπτωματική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιών που το προκαλούν. Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, στόχος είναι και η αποτροπή των πιθανών επιπλοκών της νόσου. Συστήνονται ανάπαυση, κατανάλωση υγρών, χορήγηση αντιπυρετικών και, ενίοτε, χρήση αποσυμφορητικών για τη μύτη ή αποχρεμπτικών σκευασμάτων. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, επειδή στοχεύουν στην καταπολέμηση βακτηρίων και όχι ιών.

Γρίπη ή απλό κρυολόγημα;
Πολλές φορές, είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν αυτό που έχουμε είναι ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Κι όμως, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που βοηθούν στον διαχωρισμό τους.
Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Ξεκινούν, όμως, πιο απότομα και βίαια με πολύ υψηλότερο πυρετό, εντονότερους πόνους στην μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη, με πιθανό πρόβλημα και του πεπτικού συστήματος (διάρροια, έμετοι).
Η μεγάλη διαφορά γρίπης και κρυολογήματος έγκειται στο γεγονός ότι, στη γρίπη, ο ασθενής αισθάνεται πιο άσχημα λόγω των εντονότερων συμπτωμάτων, τα οποία κρατούν 3-5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν, και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα από το κρεβάτι. Ορισμένα άτομα (πολύ νεαρά, πολύ μεγάλης ηλικίας ή με ασθενές ανοσοποιητικό) ενδέχεται, μάλιστα, να εμφανίσουν και επιπλοκές, όπως πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα, οξεία βρογχίτιδα κλπ.

Προφύλαξη
Οι ειδικοί συστήνουν ανάπαυση στο σπίτι, λήψη πολλών υγρών, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη που βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Επίσης, συστήνουν αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, αντισηπτικά σε γαργάρες ή ταμπλέτες για τον λαιμό. Ειδικά φάρμακα υπάρχουν για τη γρίπη. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ τα αντιικά φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο.
Για να περιοριστούν οι όποιες επιπλοκές, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη εγκαίρως (π.χ. άτομα άνω των 60 ετών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες γυναίκες κλπ.).~
Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της γρίπης. Τους χειμερινούς μήνες, ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, που ο πάσχων να θεωρεί ότι αποτελούν μία και μόνη προσβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού.
Όπως προαναφέραμε, η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια, τα οποία δεν θα καταπολεμούνται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Άρα, είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τα «όπλα» που έχουμε σήμερα για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα κάθε φορά.

 

Δείτε εδώ πως θα θωρακίσετε εσάς και τα παιδιά σας από τις φθινοπωρινές ιώσεις:

 

who is who

Θεόδωρος Ντούσκας
Ο Θεόδωρος Ντούσκας ειναι φαρμακοποιός. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1979 και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. O ίδιος διετέλεσε Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων από το 2013 έως το 2016. Διατηρεί φαρμακείο στην πόλη των Ιωαννίνων από το 2006.

  • Σχετικά Θέματα