Παιδί

Show_banaki
Παιδί

Ώρα για μπανάκι: Απλά βήματα για μια απολαυστική διαδικασία!

Το μπάνιο αποτελεί μια σημαντική στιγμή της περιποίησης του μωρού, καθώς σχετίζεται τόσο με την καθαριότητά του, όσο και με την καλή του διάθεση. Όμως, ιδιαίτερα για τις νέες μητέρες, το μπάνιο του μωρού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα: ποια είναι η σωστή θέση για το μωρό, ποια η σωστή θερμοκρασία νερού και περιβάλλοντος, ποια τα σωστά προϊόντα και σύνεργα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν... Κι όμως, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, το μπανάκι του μωρού μπορεί να μετατραπεί σε μια ευχάριστη διαδικασία για το ίδιο το μωρό, αλλά και για τους γονείς, φέρνοντας κοντά όλη την οικογένεια!
Το μπάνιο του μωρού προκαλεί άγχος σε πολλούς νέους γονείς και ο τρόπος που γίνεται είναι μια από τις πρώτες ερωτήσεις στον παιδίατρο ή στη μαία.
Ιδανικά, και για να μην υπάρχουν απρόοπτα, καλό είναι το μπάνιο να γίνεται από δύο άτομα, ειδικά αν η μητέρα είναι άπειρη, αλλά και γιατί αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία να συμμετέχει ο πατέρας στην περιποίηση του παιδιού. Στην περίπτωση που υπάρχει και άλλο αδελφάκι, μπορεί και αυτό να βοηθήσει, στα δικά του μέτρα, προσφέροντας για παράδειγμα το σαμπουάν στη μητέρα.

Πριν το μπανάκι
Βασική προϋπόθεση για να γίνει ευχάριστη αυτή η διαδικασία αποτελεί να είναι οι γονείς σωστά εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Με εξαίρεση εκείνους που έχουν τις γνώσεις, την ικανότητα, αλλά και τον κατάλληλο χώρο, ώστε να χρησιμοποιήσουν τον νιπτήρα του μπάνιου τους, οι περισσότεροι θα χρειαστούν ένα βρεφικό μπανιερό, το οποίο συνήθως τοποθετείται σε μια ειδική βάση, ώστε να είναι σε ένα ύψος βολικό για τους γονείς. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά προϊόντα που λειτουργούν βοηθητικά και τα οποία τοποθετούνται μέσα στο μπανιερό κρατώντας σταθερό το μωρό για να μη γλιστράει. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια πετσέτα κάτω από το μωρό, για τον ίδιο σκοπό.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο οι γονείς να διαθέτουν το ειδικό βρεφικό σαμπουάν ή αφρόλουτρο, μια κανάτα με καθαρό νερό για το ξέπλυμα ή χρησιμοποιώντας προσεκτικά το τηλέφωνο του ντους, καθώς και μια μεγάλη πετσέτα ή το μπουρνούζι του μωρού, την πάνα, τα προϊόντα περιποίησης για μετά το μπάνιο και τα ρούχα που πρόκειται να φορέσει.
Φροντίζουμε η θερμοκρασία του νερού να είναι η κατάλληλη (κοντά στους 37-38 βαθμούς). Αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε με τα ειδικά θερμόμετρα για το νερό ή, πιο παραδοσιακά, με τον αγκώνα μας. Ελεγχόμενη θα πρέπει να είναι και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ειδικά τον χειμώνα, οπότε και χρειάζεται να είναι αρκετά ήπια. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχουν ανοιχτές πόρτες, ώστε να μη δημιουργούνται ρεύματα.

Κάνοντας μπανάκι
Ο πιο απλός και ασφαλής τρόπος για να κάνουμε μπάνιο το μωρό είναι να το τοποθετήσουμε σε ύπτια θέση μέσα στο μπανιερό, έχοντας το χέρι μας κάτω από τον αυχένα του και κρατώντας με την παλάμη μας το μπράτσο του μωρού. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζεται και το κεφαλάκι του μωρού πάνω στον πήχη μας, ενώ το άλλο χέρι μας είναι ελεύθερο για να βάλει το σαμπουάν και να ρίξει στη συνέχεια το καθαρό νερό.
Τις πρώτες μέρες ζωής, που ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί το ομφαλικό κολόβωμα, το νερό μέσα στο μπανιερό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 δάκτυλα σε βάθος, έτσι ώστε να μη σκεπάζεται η κοιλιά του μωρού. Εστιάζουμε περισσότερο στο κεφαλάκι του, βάζοντας σαμπουάν και τρίβοντας με ήπιες κινήσεις. Στη συνέχεια, προχωράμε στην περιοχή της πάνας και αποφεύγουμε να βρέξουμε την περιοχή του ομφαλού. Σε περίπτωση που πέσει λίγο νερό στον ομφαλό, φροντίζουμε να το στεγνώσουμε με μια καθαρή γάζα, βάζουμε λίγο οινόπνευμα και το αφήνουμε λίγη ώρα σε έκθεση στον αέρα για να φύγει η υγρασία.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν υπάρχει θέμα με τον ομφαλό (μετά τις 4 εβδομάδες), στο μπάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο νερό, έτσι ώστε να καλύπτεται όλο το σώμα του βρέφους. Επιπλέον, μπορούμε να δοκιμάσουμε την πρηνή θέση (μπρούμυτα), περνώντας το χέρι μας κάτω από τον θώρακα του μωρού και κρατώντας με την παλάμη μας το μπράτσο του. Πολλά μωρά απολαμβάνουν περισσότερο αυτή τη θέση. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην μπει το κεφάλι του μωρού μέσα στο νερό.

Μετά το μπανάκι
Στο τέλος του μπάνιου, αφού καθαρίσουμε το σωματάκι με το κατάλληλο αφροντούς και ξεπλύνουμε, σκουπίζουμε καλά το σώμα ταμποναριστά με προσοχή, να μη μείνει υγρασία στις πτυχές του δέρματος, και κάνουμε ελαφρύ μασάζ με βρεφική ενυδατική κρέμα ή με βρεφικό λαδάκι. Το πρόσωπο και τα ματάκια του νεογνού μπορούν να καθαριστούν με μια αποστειρωμένη γάζα, εμποτισμένη με φυσιολογικό ορό ή αποστειρωμένο νερό.
Μετά το τέλος του μπάνιου, το μπανιερό θα πρέπει να πλένεται και να σκουπίζεται καλά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροβίων μέχρι την επόμενη χρήση.

Γενικά για το μπανάκι
Τις πρώτες μέρες, εφόσον υπάρχουν και οι περιορισμοί που προαναφέρθηκαν, το μπάνιο θα έχει μικρή διάρκεια. Μεγαλώνοντας, όμως, και αν βλέπουμε ότι το μωρό το χαίρεται, το μπάνιο μπορεί να διαρκεί περισσότερη ώρα – και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να δροσιστεί το μωρό.
Ενδείκνυται το μπάνιο του μωρού να γίνεται καθημερινά, συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ, με σκοπό να μπει σε μια ρουτίνα μπάνιου και ύπνου.
Παρόλα αυτά, κυρίως τον πρώτο καιρό, είναι πιθανό το μωρό να μην απολαμβάνει ιδιαίτερα το μπάνιο και η όλη διαδικασία να του προκαλεί περισσότερο αναστάτωση παρά ηρεμία, ενώ και η μητέρα μπορεί να αγχώνεται, ειδικά αν είναι μόνη της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μπάνιο μπορεί να γίνεται κάθε δεύτερη μέρα, εφόσον βέβαια είναι διασφαλισμένο ότι η περιοχή της πάνας πλένεται με νερό σε κάθε αλλαγή.

Χρήσιμες συμβουλές
• Για λόγους ασφάλειας, αλλά και για να έχει καλύτερη διάθεση το βρέφος (και κατ’ επέκταση οι γονείς), θα πρέπει να φροντίζουμε το μπάνιο να μη γίνεται αμέσως μετά το τάισμα του μωρού, ούτε όμως και να είναι πολύ πεινασμένο, έτσι ώστε να είναι χαλαρό και να το απολαύσει.
• Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη θερμοκρασία του νερού, ειδικά αν το μπάνιο γίνεται στον νιπτήρα, κάτω από τη βρύση, καθώς κάποιες φορές η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή. Ο καλύτερος τρόπος για να το ελέγχουμε είναι να έχουμε το χέρι μας ανάμεσα στη βρύση και στο μωρό, έτσι ώστε να αντιληφθούμε άμεσα μια πιθανή αλλαγή της θερμοκρασίας.
• Κατά την επιλογή των προϊόντων περιποίησης, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν αυτά να είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, παρασκευασμένα όσο το δυνατόν από φυσικά συστατικά και απαλλαγμένα από πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. Τα πρώτα 1-2 χρόνια, το δέρμα είναι ακόμα ανώριμο και είναι πιθανό να αντιδράσει σε προϊόντα ακατάλληλα. Σε περίπτωση που το δέρμα του μωρού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ή ξηρό, ή υπάρχουν ενδείξεις ατοπίας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα αντίστοιχα προϊόντα σε συνεννόηση και με τον παιδίατρο.

Εφόσον είναι σωστά εξοπλισμένοι και εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα «σύνεργα», οι νέοι γονείς θα μπορέσουν γρήγορα να ξεπεράσουν το άγχος τους. Αφού πραγματοποιηθεί το πρώτο «βάπτισμα», η εξοικείωση θα έρθει πολύ σύντομα. Και αυτό θα περάσει και στο ίδιο το μωρό.
Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι το μπάνιο του μωρού, πέρα από τη μεγάλη του σημασία για την ίδια την υγιεινή του βρέφους, είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε μια πολύ ευχάριστη και όμορφη διαδικασία, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, απολαμβάνοντάς την μέχρι τέλους.

 

Δείτε προϊόντα για την σωστή περιποίηση του μωρού σας πριν και μετα το μπάνιο πατώντας εδώ:

 

Who is who

Χιονά Κυριακή
Παιδίατρος
Ανδρέα Παπανδρέου 99 και Ματρόζου 2, Νεάπολη
τηλ.: 2310-622823, 6942-449323
σελίδα facebook: «Χιονά Κυριακή Παιδίατρος»
e-mail: kikichiona@hotmail.com