Υγεία

Show_ponoi_symvoules
Υγεία

Πόνοι σε μυς και αρθρώσεις: Πώς μπορούμε να τους βελτιώσουμε;

Ο ρόλος της άσκησης
Η άσκηση βοηθά ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πόνων σε μυς και αρθρώσεις. Η συνεργασία ιατρού, φυσικοθεραπευτή και γυμναστή θα δώσει το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα για κάθε διαφορετικό ασθενή. Αερόβια προγράμματα με ασκήσεις ενδυνάμωσης, κολύμβηση, στατικές ασκήσεις, βάδιση – όλα μπορούν να εφαρμοστούν, μετά όμως από αξιολόγηση του πάσχοντα. Δεν είναι κατάλληλα όλα τα προγράμματα για όλους τους πάσχοντες, τονίζει ο ειδικός.
Συχνά η γυμναστική μπορεί να επιβαρύνει τέτοιους πόνους, όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθένα. Λανθασμένη και βιαστική προθέρμανση, ακατάλληλο πρόγραμμα, ακατάλληλος εξοπλισμός (π.χ. παπούτσια) και ανεπαρκής αποθεραπεία μετά την άσκηση, μπορούν να επιδεινώσουν τα πράγματα, προειδοποιεί ο ιατρός.

Ο ρόλος της διατροφής
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, σε όλα τα επίπεδα. Η ισορροπημένη λήψη πρωτεϊνών, λιπιδίων, ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης D και πολλών άλλων παραγόντων, βοηθά τη δομή των αρθρώσεων. Παράλληλα, το σωστό σωματικό βάρος απαιτεί προσοχή στη θερμιδική πρόσληψη και στο διαιτολόγιο.
Όπως τονίζει ο δρ. Σιδερίδης, η λήψη ανεξέλεγκτων συμπληρωμάτων διατροφής και βοηθημάτων δεν είναι πάντα χρήσιμη, χρειάζεται μέτρο και σύνεση στη λήψη τους. Η ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη βοήθεια.

Βελτιώνοντας τον πόνο
Βασική προϋπόθεση για να βελτιώσει κανείς μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους είναι να εντοπιστεί η αιτία αυτών. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, θα διορθωθεί –όσο είναι αυτό δυνατό– το πρόβλημα, αναφέρει ο ειδικός.
Παράλληλα, όμως, ο καθένας μπορεί να ανιχνεύσει στο οικιακό ή εργασιακό του περιβάλλον ερεθιστικούς παράγοντες και να τους τροποποιήσει ανάλογα. Για παράδειγμα, η βελτίωση του στρώματος, του καθίσματος στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο με τη χρήση ειδικού μαξιλαριού, μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε προβλήματα της μέσης. Επιπλέον, η κατάλληλη θέση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο γραφείο αποτρέπει προβλήματα του αυχένα, ενώ η χρήση ανατομικών υποδημάτων ή πάτων προστατεύουν τα γόνατα και τις ποδοκνημικές από άσκοπες καταπονήσεις, σημειώνει ο δρ. Σιδερίδης.
Τέλος, η συστηματική και κατάλληλη άσκηση, όπως ειπώθηκε, προστατεύει όλο το σώμα, τις αρθρώσεις και μυϊκό σύστημα.
Ωστόσο, για πιο βαριά περιστατικά τα κοντινά πρόσωπα που περιβάλλουν τον ασθενή μπορούν να τον βοηθήσουν πολλαπλά. Η βελτίωση των εργονομικών συνθηκών διαβίωσης, όπως περιγράφηκε παραπάνω, η παρακολούθηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η ψυχική συμπαράσταση και η ενθάρρυνση σε βοήθεια από ειδικούς και συστηματική άσκηση, μπορούν να αποβούν καίριες παρεμβάσεις στην πορεία του πάσχοντα από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, τονίζει ο ιατρός.

 

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία των πόνων σε μυς και αρθρώσεις:


Who is who
Εμμανουήλ Θ. Παπακώστας
Αριστοτέλης Σ. Σιδερίδης
Δρ. Ιωάννης Τερζίδης
Oρθοπαιδικοί Χειρουργοί
«Το Ιδιωτικό Πολυιατρείο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, Αθλητικών Κακώσεων και Αποκατάστασης (TheMIS) αποτελεί κοινό τόπο επιστημονικής έκφρασης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών κκ Εμμανουήλ Παπακώστα, Αριστοτέλη Σιδερίδη και Ιωάννη Τερζίδη.
Το κοινό χαρακτηριστικό της Ομάδας είναι η διαρκής επιστημονική αναζήτηση σε νέες τεχνικές και αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους. Πεδίο ενδιαφέροντος αποτελούν τόσο η συντηρητική αποκατάσταση, με έμφαση σε πρωτοποριακές θεραπείες και στην θεραπευτική άσκηση, όσο και η ελάχιστη χειρουργική παρεμβατικότητα, με πλήρη μετεγχειρητική αποκατάσταση και εκπόνηση εξειδικευμένων πρωτοκόλλων θεραπείας.
Το πλούσιο αθλητικό παρελθόν της ομάδας αποτέλεσε σημαντικό ερέθισμα για την δημιουργία του TheMIS sportsclinic και του TheMIS sportsmedicine με την συγκρότηση και αξιολόγηση της κάρτας υγείας του αθλητή (Δελτίο αθλητή) και του ιατρικού φακέλου πιστοποίησης καταλληλότητας για άθληση, για τους αθλητές ή τους απλά αθλούμενους.
Την συντονιστική ομάδα πλαισιώνουν ένα αξιόλογο δίκτυο από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, καθηγητές φυσικής αγωγής και επιστήμονες του χώρου της υγείας και του αθλητισμού.»

Ιδιωτικό Πολυιατρείο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, Αθλητικών Κακώσεων και Αποκατάστασης//THE MIS
Αδριανουπόλεως 6, 55133 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη
T: 2310 250101, 2310 223113, F: 2310 390011
E: info@the-mis.gr
www.the-mis.gr