Υγεία

Show_sygxronos_antras
Υγεία

Σύγχρονος άνδρας: Παραμένοντας υγιής στις καθημερινές προκλήσεις

Ο σύγχρονος άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις στην εργασία και στην οικογένεια, οι οποίες τον αναγκάζουν να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση. Αυτές οι αυξημένες καθημερινές απαιτήσεις αποδυναμώνουν τον οργανισμό του και επηρεάζουν την υγεία του, κάνοντάς τον συχνά επιρρεπή σε διάφορες παθήσεις που τον ταλαιπωρούν. Ο παθολόγος-διαβητολόγος, κ. Άγγελος Κλείτσας, αποκωδικοποιεί τις σύγχρονες ανδρικές ανάγκες και προτείνει τρόπους για τη διατήρηση μιας καλής υγείας.
Η πιο παραγωγική ηλικία στον άνδρα, αυτή των 30-50, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη σωστής διατροφής και, ενδεχομένως, λήψης κάποιων συμπληρωμάτων, ώστε να ανταπεξέρχεται στην έντονη καθημερινότητά του. Οι βασικότερες ανάγκες ενός άνδρα αυτής της ηλικίας, ο οποίος έχει έντονο εργασιακό πρόγραμμα και παράλληλες οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις, αφορούν σίγουρα τη σωστή σε ποιότητα και ποσότητα λήψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, σημειώνει ο κ. Κλείτσας.
Θεμελιώδης παραμένει πάντα η σωστή διατροφή, με τη λήψη επαρκούς ποσότητας όλων των κατηγοριών τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Τα συχνά και μικρά γεύματα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της καθημερινής διατροφής, ενώ απαραίτητη κρίνεται η λήψη τουλάχιστον 2 λίτρων νερού ημερησίως, η μείωση του αλατιού και ο σωστός επιμερισμός των γευμάτων, ανάλογα με το είδος και το ωράριο εργασίας, συστήνει ο ειδικός. Φυσικά, και η προσθήκη άσκησης στο όλο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη διατήρηση μιας καλής υγείας. Σίδηρος, βιταμίνες B12, C και D είναι απαραίτητο να ενισχύονται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

«Διαβάζοντας» τα σημάδια
Παρόλα αυτά, μέσα στον «ίλιγγο» των πολλών υποχρεώσεων, ένας άνδρας συχνά δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα σημάδια που θα πρέπει να τον κινητοποιήσουν, ώστε να μπει στη διαδικασία να ενισχύσει και ο ίδιος τον οργανισμό του, είναι το αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εύκολη και διαρκής κόπωση, ενδεχόμενοι πονοκέφαλοι άγνωστης αιτιολογίας, το λαχάνιασμα χωρίς ιδιαίτερο λόγο και η αδυναμία συγκέντρωσης, τονίζει ο κ. Κλείτσας.
Εάν, λοιπόν, εντοπίσει κάτι από τα παραπάνω συμπτώματα ή έναν συνδυασμό τους, συστήνεται η άμεση επίσκεψη στον προσωπικό του γιατρό, ειδικό παθολόγο. Ωστόσο, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, καλό θα ήταν να καθιερώσει την επίσκεψη σε έναν ειδικό παθολόγο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και εργαστηριακές εξετάσεις στο ίδιο διάστημα.
Επιπλέον, σε μία τακτική βάση, απαραίτητη κρίνεται από τον κ. Κλείτσα η επαρκής ξεκούραση με τουλάχιστον 7-8 ώρες βραδινού ύπνου, αλλά και η αποφυγή του έντονου στρες, του καπνίσματος και της κατάχρησης αλκοόλ.
Όσο για την προαναφερθείσα άσκηση, είναι δεδομένο ότι μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας, η οποία θα βοηθήσει τον άνδρα να αντεπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η τακτική άσκηση, 3-4 φορές εβδομαδιαίως, παράλληλα με ενίσχυση με τα αναγκαία για τον καθένα συμπληρώματα, όπως η γλουταθειόνη και το συνένζυμο Q10, αναφέρει ο ειδικός.

Η επίφοβη «κοιλίτσα»
Πολλοί άνδρες, στην ηλικία των 30-50, αρχίζουν να κάνουν «κοιλίτσα», συνήθως λόγω της έντονης καθιστικής ζωής. Κι όμως, η κοιλιακή παχυσαρκία θα πρέπει να χτυπήσει κάποια «καμπανάκια» στον άνδρα. Ένα τέτοιο γεγονός θέλει προσοχή, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί προθάλαμο σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης, αλλά και μεταβολικού συνδρόμου, σημειώνει ο κ. Κλείτσας.
Πρακτικά, η κοιλιακή παχυσαρκία μπορεί να καταπολεμηθεί με αερόβια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα, συχνά και μικρά γεύματα, επαρκή πρόσληψη νερού και αποφυγή του άλατος.

Ο ρόλος της διατροφής
Ο ρόλος της διατροφής για έναν άνδρα που «τρέχει» νυχθημερόν είναι σημαντικός, δεδομένου ότι η τροφή είναι πηγή ενέργειας. «Δεν τρώμε γιατί πεινάμε, αλλά γιατί χρειαζόμαστε ενέργεια, ώστε να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας», διευκρινίζει ο κ. Κλείτσας.
Απαραίτητη είναι η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση. Οι φυτικές ίνες θεωρούνται αναπόσπαστο στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, με ιδανική ποσότητα φυτικών ινών για τους νεότερους άνδρες τα 38 γραμμάρια την ημέρα, ενώ για τους άνδρες άνω των 50 ετών τα 30 γραμμάρια. Επιπλέον, ως ευεργετικά για την υγεία κρίνονται και τα ψάρια, ιδιαίτερα εκείνα που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολομός). Και φυσικά, τα μη κορεσμένα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, αλλά και οι ξηροί καρποί.
Ως προς τα συμπληρώματα διατροφής, ο ειδικός διευκρινίζει ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας, εάν και εφόσον ο γιατρός διαπιστώσει ότι είναι αναγκαία η χορήγησή τους. Το ευχάριστο είναι ότι πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι πλέον μετρήσιμα σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο.
Ο σύγχρονος εργένης εργαζόμενος, ο οποίος έχει συνήθως έντονους ρυθμούς δουλειάς, οφείλει να καταναλώνει συχνά μικρά γεύματα, κατά το δυνατόν υγιεινά, έτσι ώστε να παίρνει ενέργεια, αλλά και να έχει σταθερές τιμές σακχάρου στο αίμα. Έτσι, μειώνεται το αίσθημα πείνας, αλλά και η κατανάλωση ακατάλληλων σε ποιότητα και ποσότητα τροφίμων, ώστε να φτάσει σε επίπεδο κορεσμού.
Ένας οικογενειάρχης, από την άλλη, ο οποίος επίσης θα πρέπει να ακολουθεί παρόμοια μεθοδολογία στα γεύματά του, οφείλει, εκτός των άλλων, να δώσει το καλό παράδειγμα στα παιδιά του. Ο δικός του υγιεινός τρόπος διατροφής και άσκησης είναι εκείνος που θα καθοδηγήσει και τα παιδιά, διαμορφώνοντας ανάλογα τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η σημασία της ψυχολογίας
Πέρα από τους βιολογικούς παράγοντες, οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση της ανδρικής υγείας. Είναι σύνηθες να εκδηλώνονται διάφορα σωματοποιημένα συμπτώματα που έχουν άμεση σχέση με την κακή ψυχολογία (π.χ. άγχος, στρες και κατάθλιψη), όπως η ταχυκαρδία, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, οι εμβοές αυτιών, αλλά και η θόλωση της όρασης, διευκρινίζει ο ειδικός.
Ωστόσο, είναι εφικτό η διάθεση να βελτιωθεί, προσθέτει ο κ. Κλείτσας. Λαμβάνοντας κανείς επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, ω-3 λιπαρών οξέων και σεροτονίνης, θα νιώσει αισθητά καλύτερα και θα μπορέσει έτσι να αντεπεξέλθει στις όποιες υποχρεώσεις του παρουσιαστούν.

 

who is who

Άγγελος Κλείτσας
Παθολόγος-διαβητολόγος

O Άγγελος Κλείτσας είναι ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος. Το βασικό στάδιο των σπουδών του περιλαμβάνει την αποφοίτηση από τη Γερμανική Σχολή και, στη συνέχεια, από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η υπηρεσία υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής και, εν συνεχεία, η πενταετής ειδίκευση στην Παθολογία δίπλα σε διακεκριμένους γιατρούς της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε εκπαίδευση στις μεθόδους υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας στο Νεφρολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Με το ξεκίνημα του ιδιωτικού του ιατρείου, εργάστηκε παράλληλα και στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κλινικής Γαληνός τη διετία 2003-2005. Στα μέσα του 2003 ξεκίνησε την εργασία του στο πολυιατρείο του ΙΚΑ, στην περιοχή Βότση της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε εκεί επί 11 συναπτά έτη και τα δύο τελευταία διετέλεσε προϊστάμενος του ιατρείου. Η εκπαίδευσή του εμπλουτίστηκε για δύο χρόνια με εξειδίκευση στο περίπλοκο αντικείμενο του σακχαρώδους διαβήτη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, κατά τη διετία 2005-2007. Σήμερα, μετά τη συνεργασία του με το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, είναι ο Διευθυντής και επιστημονικός υπεύθυνος του Παθολογικού Τμήματος της Κλινικής ΘΕΡΜΗ. Παράλληλα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Εθνικής Αντιστάσεως 74 και Αίαντος
Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 222845, 2310 488688
Κιν.: 694 6061863
www.yourdoc.gr
e-mail: info@aklitsas.gr