Διατροφή

Show_peptiko-_1
Διατροφή

Υγιές πεπτικό σύστημα: Φροντίζοντας τον «δεύτερο εγκέφαλό» μας

Το πεπτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την προμήθευση του οργανισμού με τις απαραίτητες ποσότητες νερού, θρεπτικών ουσιών και ηλεκτρολυτών μέσω των τροφών. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς η γενικότερη υγεία του οργανισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.
Ο κ. Άρης Πασχαλίδης, φαρμακοποιός, αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει περαιτέρω για το θέμα.
Tο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τη γαστρεντερική οδό, την οποία αποτελούν όργανα που συνιστούν την κύρια οδό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, καθώς και κάποια σχετιζόμενα με αυτήν όργανα, κυρίως το πάγκρεας, το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Η ανώτερη γαστρεντερική οδός περιλαμβάνει το στόμα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο και το στομάχι, ενώ η κατώτερη γαστρεντερική οδός περιλαμβάνει το λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλος, νήστιδα και ειλεός) και το παχύ έντερο.

«Ύποπτα» συμπτώματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πεπτικό σύστημα «σκέφτεται» και «αισθάνεται» ως δεύτερος εγκέφαλος. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως, αν το παχύ έντερο δεν λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, με το άτομο παράλληλα να έχει καταβληθεί από αγχώδεις σκέψεις και συναισθήματα (ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί το άγχος και την κακή διατροφή…), είναι πιθανό να παρουσιάσει κάποιου τύπου δυσλειτουργία– από μια απλή δυσκοιλιότητα, μέχρι κάποιο χρόνιο νόσημα.
Επιπλέον, πέρα από το στρες και την κακή διατροφή, τέτοιες καταστάσεις ευνοεί συνήθως η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφέ, αλλά και η κληρονομικότητα, καθώς η ευαισθησία στο στομάχι σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζεται από το οικογενειακό ιστορικό.
«Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας υποψιάσουν ότι «κάτι συμβαίνει» είναι το επίμονο φούσκωμα, ο πόνος, η δυσπεψία, αλλά παράλληλα και ένα αίσθημα μόνιμης κόπωσης, η συχνή εκδήλωση δερματικών προβλημάτων και λοιμώξεων, η δύσοσμη αναπνοή, η επίμονη δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, αλλά και η δυσκολία συγκέντρωσης, μαζί με συχνές αϋπνίες», σχολιάζει ο κ. Πασχαλίδης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό, γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε γενικώς σε εγρήγορση.

Τι κάνουμε αν εμφανιστούν ανησυχητικά συμπτώματα;
Κι επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας, αν εντοπίσουμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα που μας ανησυχούν, καλό είναι να απευθυνθούμε σε ειδικό. Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες εξετάσεις, οι οποίες θα μας δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του πεπτικού μας συστήματος. Τέτοιες εξετάσεις καθίστανται σχεδόν επιβεβλημένες για άτομα με οικογενειακό ιστορικό σε σχετικές παθήσεις.
Γενικότερα, οι εξετάσεις που συνιστώνται στο πλαίσιο του ελέγχου για το πεπτικό σύστημα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις επεμβατικές και στις μη επεμβατικές, αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.
Οι επεμβατικές συμπεριλαμβάνουν τις ενδοσκοπήσεις του πεπτικού σωλήνα, δηλαδή τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται με ειδικές συσκευές (ενδοσκόπια) που ελέγχουν το εσωτερικό του σώματος. Στις ενδοσκοπήσεις συμπεριλαμβάνονται η κολονοσκόπηση (για την ανίχνευση του καρκίνου και των πολυπόδων του παχέος εντέρου, της ελκώδους κολίτιδας, της νόσου του Crohn) και η γαστροσκόπηση (για την ανίχνευση του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, τον οισοφάγο Barrett). Οι ενδοσκοπήσεις προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης τεμαχιδίων από το εσωτερικό των αντίστοιχων οργάνων προκειμένου να γίνει βιοψία και να τεθεί η διάγνωση.
Υπάρχουν, επίσης, οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία ήπατος και παγκρέατος.
Οι μη επεμβατικές περιλαμβάνουν την ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων για την κατάδειξη καρκίνου και πολυπόδων του παχέος εντέρου, καθώς και τις δοκιμασίες ανίχνευσης της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (οι δοκιμασίες αυτές είναι εξέταση αίματος για ανίχνευση αντισωμάτων και test αναπνοής).

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Από τις συνηθέστερες παθήσεις της σύγχρονης εποχής, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), το οποίο είναι γνωστό και ως «σπαστική κολίτιδα» ή «κολίτιδα», είναι η συχνότερη λειτουργική κλινική διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Και παρόλο που η καλοήθης αυτή πάθηση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών (τις δραστηριότητες αναψυχής, τη σεξουαλική λειτουργία, τον ύπνο, ενώ αποτελεί και τη δεύτερη κύρια αιτία για απουσία από την εργασία, μετά το κρυολόγημα).
Το ΣΕΕ είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα λειτουργική διαταραχή του παχέος εντέρου, η οποία δεν αποδίδεται σε κάποια οργανική αιτία. Εκδηλώνεται, δε, με ποικίλα συμπτώματα, όπως πόνος και δυσφορία στην κοιλιά, μη φυσιολογική λειτουργία κενώσεως του εντέρου (π.χ. δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή των δύο) και φούσκωμα (μετεωρισμός).

Eλκώδης κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια πάθηση που προσβάλλει το βλεννογόνο του παχέος εντέρου, με συνήθη συμπτώματα την αιμορραγία από το ορθό, τη διάρροια και, ενίοτε, τη δυσκοιλιότητα. Κατά την εκδήλωση της πάθησης αυτής, το παχύ έντερο παθαίνει φλεγμονή, διογκώνεται και δημιουργούνται στην επιφάνειά του έλκη (πληγές) που μπορεί να είναι από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα. Ως αποτέλεσμα, το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό και προκαλείται έτσι διάρροια, ενώ από τα έλκη βγαίνει κάποιες φορές αίμα.

Διαβάστε πώς να διατηρείτε το πεπτικό σας σύστημα υγιές πατώντας εδώ:

 

Άρης Πασχαλίδης

Φαρμακοποιός

Σταμάτας 2, Πλατεία Ανοίξεως

Τηλ.: 210-6219328

e-mail: aripharm@otenet.gr