Διατροφή

Show_1418
Διατροφή

Πασχαλινές αμαρτίες… χωρίς τύψεις!

Πολλοί άνθρωποι αδημονούν περιμένοντας την περίοδο του Πάσχα, όχι μόνο για να ξεκουραστούν και να περάσουν χρόνο με φίλους και συγγενείς, αλλά και για να απολαύσουν τα παραδοσιακά εδέσματα της εποχής. Ο φόβος για τα παραπανίσια κιλά  δεν μας αφήνει να ευχαριστηθούμε το φαγητό μας. Η διαιτολόγος  κυρία Αλεφραγκή μάς δίνει συμβουλές, για να «αμαρτήσουμε», χωρίς τον φόβο της ζυγαριάς!

Τι να προσέξουμε το Μ. Σάββατο
Η κυρία Αλεφραγκή τονίζει τη σημασία των γευμάτων και του πρωινού. Πολλοί άνθρωποι μένουν όλη τη μέρα νηστικοί, προκειμένου το βράδυ να φάνε δύο πιάτα μαγειρίτσα. «Είναι σημαντικό να έχουμε φάει πριν το βράδυ τουλάχιστον 3 μικρά και ελαφριά γεύματα όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και αποξηραμένα φρούτα. Τα γεύματα θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 3 ώρες. Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου θα πρέπει να υπάρξει ένα ελαφρύ και γρήγορο γεύμα, όπως μια φρουτοσαλάτα ή μια σαλάτα. Το να παραμείνουμε νηστικοί όλη την ημέρα είναι τελείως λάθος και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», εξηγεί η κυρία Αλεφραγκή. «Αν πριν το γεύμα της Ανάστασης δεν έχουμε καταναλώσει τίποτα τις προηγούμενες ώρες, τα επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού μας την ώρα που θα έρθει η στιγμή του φαγητού θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι –αναπόφευκτα- θα  στραφούμε σε όλες τις απαγορευμένες τροφές, όπως ψωμί, ρύζι και γλυκά, προκειμένου να τα αναπληρώσουμε», συμπληρώνει. Το βράδυ, καλό είναι το πιάτο της μαγειρίτσας να το συνδυάσουμε με μια σαλάτα και ένα κομμάτι πίτα. Άλλωστε, σύμφωνα με την ειδικό, δεν θα πρέπει να μας τρομάζει η μαγειρίτσα διατροφικά σαν πιάτο, αλλά το πώς έχει μαγειρευτεί, αν δηλαδή έχει χρησιμοποιηθεί πολύ βούτυρο ή λάδι κ.λπ.
Προσοχή! Mην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό, γιατί θα κάνετε την πέψη σας ακόμη πιο δύσκολη. Συνοδέψτε το γεύμα μόνο με σαλάτα και ψωμί. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, όσο και στο τραπέζι της Κυριακής, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. H κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών αποτρέπει την είσοδο όλης της ποσότητας των συστατικών στο σώμα μας, κατά τη διαδικασία της πέψης.

Οι «κίνδυνοι» του οβελία
Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο, μπορούν να μας χορτάσουν μέχρι το μεσημέρι. «Από την ώρα που θα ξυπνήσουμε, μέσα σε μία ώρα θα πρέπει να καταναλώσουμε το πρωινό μας, φροντίζοντας να είναι σε μικρή ποσότητα. Το μυστικό του πρωινού είναι να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα, που ξεκινάει συνήθως από νωρίς την Κυριακή με τους πρώτους μεζέδες που κάνουν την εμφάνιση τους», τονίζει η κυρία Αλεφραγκή. Στο γεύμα, καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. «Μπορούμε, μαζί με το κρέας μας, που θα συνοδεύεται με σαλάτα και ψωμί να βάλουμε και σε ένα πιατάκι  και 2-3 μεζεδάκια από το τραπέζι. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και σας αποτρέπουν από το να φάτε πολύ στη συνέχεια. Προτιμήστε αγγουροντομάτα, λάχανο, σπανάκι, ρόκα, χόρτα, κολοκυθάκια. Φυσικά μασάμε αργά την τροφή μας και δεν βιαζόμαστε». Το βράδυ μπορούμε να φάμε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης ή  μία απαλή χορτόσουπα ή ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά που θα βοηθήσει στην πέψη.

Μυστικά της κουζίνας!
Η κυρία Αλεφραγκή τονίζει τη σημασία του ψησίματος του κρέατος, αλλά και το σημείο του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας. Στο ερώτημα «αρνί ή κατσίκι;», η ειδικός προτείνει «κατσίκι, που είναι καλύτερο, γιατί είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και χοληστερόλη. Σημαντικό είναι βέβαια, και το μέρος του ζώου που θα επιλέξουμε για το τραπέζι μας. Τα μέρη που είναι πιο κοντά στην κοιλιά, τα παϊδάκια, έχουν πιο πολύ λίπος. Ένα συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε το κατσίκι μαζί με τις πατάτες στο φούρνο. Πρέπει  οι πατάτες να ψηθούν ξεχωριστά, γιατί όταν ψήνονται μαζί με το κρέας, απορροφούν όλα τα υγρά και το λίπος».

Πάσχα και δυσπεψία πάνε...πακέτο;
Είναι αλήθεια πως τα περισσότερα κρούσματα δυσπεψίας εμφανίζονται την περίοδο του Πάσχα. Άτομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας, μπορεί να δυσκολευτούν πολύ να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. «Ένας λόγος που μπορεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσπεψίας είναι αν έχουμε παραμείνει νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη, οι συνδυασμοί όπως κρέας με τυρί, το αυγολέμονο κ.ά. μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Άρα, η λύση είναι τακτά και μικρά γεύματα. Το φαγητό θεραπεύει το σώμα. Είναι σαν ένα φάρμακο που αν υπερβείς την ημερήσια ποσότητα μπορεί να γίνει βλαβερό», επισημαίνει η κυρία Αλεφραγκή. Αν αντιμετωπίσουμε μια δυσπεψία και την επόμενη μέρα οι ενοχλήσεις στο στομάχι εξακολουθούν, καλό θα είναι να κάνουμε μια αποτοξίνωση με σούπα λαχανικών ή να φάμε ελαφριά γεύματα, όπως μια σαλάτα με λίγο κοτόπουλο, χωρίς πολλά λίπη.

Και αν ξεφύγαμε λιγάκι…
Γυρίσατε πίσω από τις διακοπές με λίγα κιλά παραπάνω; Τουλάχιστον το ευχαριστηθήκατε! Αν δυσκολεύεστε να επιστρέψετε στις παλιές διατροφικές σας συνήθειες, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ξεκινήστε με μια φυσική «αποτοξίνωση», που θα περιλαμβάνει βραστά και ωμά λαχανικά και σαλάτες, φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς, ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, λίγο ελαιόλαδο και άφθονο νερό.
  • Μην ξεχάσετε να συνδυάστε την ήπια αυτή αποτοξίνωσή σας, με κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα.
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας. Η απόφαση να ξεκινήσετε μια πιο  προσεγμένη διατροφή, πρέπει να ανήκει αποκλειστικά σε εσάς.
  • Μην εμπιστεύεστε δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού στηρίζονται κυρίως στην απώλεια υγρών και όχι λίπους. Πολλές φορές μάλιστα, είναι και επικίνδυνες για την υγεία. Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μισό με ένα κιλό (το πολύ) την εβδομάδα.
  • Μην παραλείπετε γεύματα και ειδικότερα το πρωινό σας. Τα πολλά μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι μια διαδικασία που κάνει το μεταβολισμό να δουλεύει. Η στέρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στη δίαιτα και τελικά καταλήγει σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.
  • Φροντίστε η δίαιτα που θα επιλέξετε να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, ώστε να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις, να σας αρέσει και να είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές σας  ||

Info
Αλεφραγκή Ελευθερία
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,
εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές
Τηλ: 2286 027 043, Κινητό: 6977 573 708
email: info@alefragkidiet.gr