Lifestyle

Show_vouna
Lifestyle

Τα ψηλότερα βουνά του κόσμου και τα γοητευτικά μυστικά τους

της Έλενας Κιουρκτσή

Ποια είναι τα ψηλότερα βουνά του κόσμου; Πού βρίσκονται; Μπορούμε να τα επισκεφτούμε; Σε κάθε περίπτωση, στη must-see λίστα μας, ακολουθεί μια ενδεικτική τετράδα των πιο ψηλών κορυφών του κόσμου!

Everest
Το «Μέτωπο του Ουρανού»

Το βουνό που, όσο κανένα άλλο, έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του ανθρώπου και έχει δοκιμάσει τα όρια αντοχής των επίδοξων «κατακτητών» του. Το όρος Έβερεστ (στα Νεπαλικά ‘Sagarmatha’, που σημαίνει «Μέτωπο του Ουρανού», και στα Θιβετιανά ‘Chomolungma’, δηλαδή «Θεά Μητέρα της Γης») είναι το υψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων, ενώ η κορυφή του είναι το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.
«Έβερεστ» ονομάστηκε προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Η ονοματοδοσία έγινε το 1856 (παρότι η ύπαρξη του όρους είχε επιβεβαιωθεί από το 1850) και η ειρωνεία είναι ότι ο Everest δεν είχε δει ποτέ του το βουνό.
Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, και το ύψος του μεταβάλλεται κάθε χρόνο κατά μερικά χιλιοστά, λόγω της διαδικασίας της «ορογένεσης» (μίας σειράς ανακατατάξεων του φλοιού της Γης, υπεύθυνων για τον σχηματισμό των βουνών και, κατ’ επέκταση, των οροσειρών) που δημιούργησε τα Ιμαλάια.
Για την ιστορία, ο Νεοζηλανδός Sir Edmund Hillary και ο Νεπαλέζος Tenzing Norgay ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού, στις 29 Μαΐου 1953, ενώ το 1974 ήταν η μοναδική σεζόν κατά την οποία κανένας ορειβάτης δεν ανέβηκε στην κορυφή.
Το Everest προσελκύει πολλούς έμπειρους ορειβάτες, αλλά και αρχάριους (δημοφιλής είναι η πεζοπορική διαδρομή Everest Base Camp Trek). Όσοι αισθάνονται έτοιμοι να ξεκινήσουν το μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι τους, θα πρέπει να εγκλιματιστούν σταδιακά στο μεγάλο υψόμετρο, που σημαίνει μικρότερες και διαδοχικές αναβάσεις και καταβάσεις. Θα χρειαστεί να διασχίσουν χαράδρες με μεταλλικές σκάλες-γέφυρες, να ανεβούν και να κοιμηθούν σε απόκρημνες πλαγιές με κλίση έως και 55%, να παλέψουν σε κάποια σημεία με ισχυρούς ανέμους και, σε άλλα, με την ολοκληρωτική έλλειψη υγρασίας σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα, έως -20 βαθμούς τη νύχτα. Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο αφιλόξενο, στη λεγόμενη «Κοιλάδα του Θανάτου», καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους στο συγκεκριμένο σημείο.
Παρ’ όλη την επικινδυνότητά του, πάντως, το 2005 ένα ανδρόγυνο από το Νεπάλ, ο Pem Dorjee και η Moni Mulepati, ήταν το πρώτο ζευγάρι που παντρεύτηκε στην κορυφή του βουνού. Αξίζει να σημειωθεί πως, φέτος τον Μάιο, ο Αντώνης Συκάρης και ο Μάικ Ευμορφίδης, σε αποστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών, σκαρφάλωσαν και κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ αναρριχώμενοι από τη νότια πλευρά του.

K2
Το «Άγριο Βουνό»
Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου, στα 8.811 μέτρα.
Πρόκειται για κορυφή της οροσειράς Karakoram, η οποία είναι μέρος των Ιμαλαΐων, και βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας. Το όνομά του ταιριάζει στην αποκομμένη και απρόσωπη φύση του.
Είναι γνωστό ως «Άγριο Βουνό» εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας των ορειβατών. Η πιο δύσκολη προσέγγιση του βουνού είναι από την κινεζική πλευρά, ενώ η συνήθης κανονική διαδρομή γίνεται από την πλευρά του Πακιστάν.
Το Κ2 δεν έχει ακόμα τύχει χειμερινής ανάβασης. Ωστόσο, η πρώτη ανάβαση του βουνού πραγματοποιήθηκε από μια ιταλική αποστολή, στις 31 Ιουλίου του 1954, υπό τον Άρντιτο Ντέζιο κι οι δύο ορειβάτες που προσέγγισαν την κορυφή ήταν οι Λίνο Λατσεντέλλι και Ακίλλε Κομπανιόνι.

Kanchenjunga (Κανγκτσενγιούνγκα)
«Οι πέντε Θησαυροί του Χιονιού»
Βρίσκεται στα σύνορα Ινδίας-Νεπάλ και πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο βουνό στον κόσμο (8.586 μέτρα). Παρότι δεν είναι τόσο γνωστό όσο το Everest ή το K2, η ανάβασή του συνιστά μια καταπληκτική εμπειρία, ειδικά αν ξεκινήσει κανείς από τη «βάση» του, στα 5.180 μέτρα.
Το όνομά του σημαίνει «Οι πέντε Θησαυροί του Χιονιού», καθώς έχει πέντε κορυφές, οι τέσσερις από τις οποίες έχουν ύψος πάνω από 8.450 μέτρα, και λατρευόταν ανέκαθεν από τους κατοίκους του Σικκίμ (μια από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία). Οι «θησαυροί» αντιπροσωπεύουν τις πέντε αποθήκες του Θεού, με χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους, σιτηρά και ιερά βιβλία.
Οι πρώτοι που ανέβηκαν το Κανγκτσενγιούνγκα ήταν οι Τζο Μπράουν και Τζορτζ Μπαντ, στις 25 Μαΐου του 1955, ως μέλη βρετανικής αποστολής. Σταμάτησαν λίγο πιο κάτω από την κορυφή, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσαν στον μαχαραγιά του Σικκίμ ότι η κορυφή του βουνού θα έμενε απάτητη. Από τότε, όλοι οι ορειβάτες που προσέγγισαν την κορυφή ακολούθησαν αυτή την παράδοση.

Lhotse (Λότσε)
Ένας απόκρημνος γίγαντας

Το Lhotse (που σημαίνει «Νότια Κορυφή» στα Θιβετιανά) είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στον κόσμο και φτάνει τα 8.516 μέτρα. Η μεσαία κορυφή του Λότσε Μιντλ είχε παραμείνει για μεγάλο διάστημα το υψηλότερο απάτητο σημείο στη Γη. Ενώνεται με το Everest μέσω του βουνού South Col και βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Θιβέτ (Κίνα) και της περιοχή Khumbu του Νεπάλ. Η υψηλότερη κορυφή του Λότσε κατακτήθηκε στις 18 Μαΐου 1956 από την ελβετική ομάδα του Ερνστ Ράις και του Φριτς Λούσινγκερ.
Στους τολμηρούς που θα το επισκεφτούν προσφέρει εντυπωσιακή θέα, καθότι διαθέτει την πλέον απόκρημνη «φυσιογνωμία» στον πλανήτη. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη στατιστική, από το 1970 έως τον Δεκέμβριο του 2009, 371 άτομα έφτασαν στην κορυφή του Λότσε.

 

  • Σχετικά Θέματα