Lifestyle

Show_taxidi
Lifestyle

Ανακαλύπτοντας τα ελληνικά δάση την άνοιξη

της Έλενας Κιουρκτσή

Η μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου και φυσικής ομορφιάς, τα δάση μας, συνιστούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό, ένα οικοσύστημα που προκαλεί τον θαυμασμό και μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε.

Εθνικός Δρυμός Βίκου
Απέραντο πράσινο
Βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου, βρίσκεται αυτός ο μαγευτικός δρυμός, με πυκνά δάση από δένδρα, όπως ιτιές, πλατάνια, οξιές και λεύκες, ενώ σε μεγαλύτερο υψόμετρο συναντάμε δρυς και βελανιδιές.
Στην πανίδα του δρυμού περιλαμβάνονται 133 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων και διάφορα αρπακτικά, όπως αετοί, γύπες και γεράκια, καθώς και 24 είδη θηλαστικών (πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση), όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύγκες και κουνάβια.
Η εν λόγω περιοχή με τις κατάφυτες πυκνές εκτάσεις που τις αλληλοδιαδέχονται απότομοι γκρεμοί, έχει ανακηρυχθεί από το 1973 «εθνικός δρυμός» και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ‘Νatura 2000’*. Ενδείκνυται για πεζοπορία και ορειβασία, ειδικά για όσους επιθυμούν να βιώσουν αυτή τη μοναδική επαφή με το απόλυτα φυσικό περιβάλλον.

Δάσος του Λαϊλιά Σερρών
Θαυμαστή ομορφιά
Κοντά στην πόλη των Σερρών, ψηλά στην οροσειρά της Βροντούς, απλώνεται ένας παράδεισος 33.000 στρεμμάτων, με πανύψηλα δέντρα οξιάς και δασικής πεύκης, απότομες χαράδρες και απόκρημνους βράχους. Εκεί έχουν έντονη παρουσία τα αγριογούρουνα και τα ζαρκάδια, ενώ δεν λείπουν και οι ασβοί, οι σκαντζόχοιροι, οι σκίουροι και άλλα είδη ζώων (το κυνήγι απαγορεύεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επί μονίμου βάσεως). Αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα αρμονίας ανάμεσα στο άγριο τοπίο και τη θαυμαστή ομορφιά της φύσης, ενώ η μαγευτική τοποθεσία του σαγηνεύει τους λάτρεις του βουνού και της υπαίθρου.
H περιοχή, λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, προσφέρεται όλες τις εποχές του έτους –και κυρίως την άνοιξη– για περιπάτους, πικ-νικ, αθλητισμό, ορειβασία. Τα δε διεθνή περιπατητικά μονοπάτια E4 και E6 διέρχονται από τον Λαϊλιά, για να συνεχίσουν από εκεί και πέρα τη «διαδρομή» τους.

Φοινικόδασος του Βάι
Το μεγαλύτερο της Ευρώπης
Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στον νομό Λασιθίου, στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου Πελάγους, σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Πρόκειται για ένα δάσος διαφορετικό από τα άλλα, καθώς συνθέτει μια τροπική εικόνα αφρικανική (ή και Καραϊβικής), όπου και συναντάμε τον ενδημικό κρητικό φοίνικα. Άλλωστε, η ονομασία «Βάι» προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, όπου οι φοίνικες ονομάζονται «βάγιες» ή «βάγια».
Σύμφωνα με τον θρύλο της περιοχής, το φοινικόδασος του Βάι δημιουργήθηκε όταν Άραβες πειρατές που έφτασαν στην περιοχή με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα. Από τους χουρμάδες αυτούς λέγεται ότι φύτρωσαν περίπου 6.000 φοίνικες, από τους οποίους σήμερα υπάρχουν περίπου 4.500.
Ωστόσο, το φοινικόδασος έχει ηλικία 2.000 χρόνων, οπότε η ιστορία έχει και μια δεύτερη εκδοχή, κατά την οποία το δάσος δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο από Φοίνικες ναυτικούς που αποίκισαν την περιοχή. Η μόνη αλήθεια είναι πως το φοινικόδασος του Βάι είναι το μεγαλύτερο αυτοφυές φοινικόδασος της Ευρώπης, με τους ενδημικούς κρητικούς φοίνικες που ανήκουν στο είδος του «Θεόφραστου» (Phoenix Theophrasti). Το συγκεκριμένο είδος φοίνικα είναι γνωστό από τη Μινωική Εποχή, κάτι που φανερώνουν ιστορικές πηγές, όπως τα κείμενα του Πλίνιου.
Το δάσος αποτελεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση (δηλαδή προστατευόμενες φυσικές περιοχές, με πρωταρχικό σκοπό την ανθρώπινη αναψυχή και, κατ’ επέκταση, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας), στα οποία εντάχθηκε το 1973.

Δάσος Μουριών, Κιλκίς
Απαράμιλλο φυσικό τοπίο
Τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Δοϊράνη, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, το Δάσος των Μουριών – ή αλλιώς τα «Χίλια Δέντρα» – αποτελεί μια κατάφυτη έκταση, με αιωνόβιες βελανιδιές και περιοχές με μεικτή σύνθεση δρυός και φράξου. Μαζί με ένα μικρό τμήμα της λίμνης, το δάσος περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες προς ένταξη περιοχές στο δίκτυο ‘Νatura 2000’, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πτηνά.
Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, θα βρούμε και χώρο αναψυχής, με πρόσβαση σε οργανωμένη παραλία, δασικό περίπτερο, αναψυκτήριο, ψαροταβέρνα και ιχθυοτροφείο.

Δάσος της Φολόης
Ψηλές βελανιδιές και πλούσια πανίδα
Στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, 25 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, ξεκινά το δρυοδάσος της Φολόης με τις υπέργηρες πλατύφυλλες βελανιδιές – απομεινάρι των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου.
Ο μύθος θέλει να ονομάστηκε έτσι από τον φίλο του Ηρακλή, Κένταυρο Φόλο. Ο Ηρακλής, στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερυμάνθιου Κάπρου, φιλοξενήθηκε από τον Φόλο. Όμως το κρασί που κέρασε τον Ηρακλή, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κενταύρους, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Στη διάρκεια της μάχης, ο Φόλος πληγώθηκε θανάσιμα κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή και, έτσι, ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος «Φολόη» προς τιμήν του φίλου του. Ενταγμένο στο δίκτυο ‘Natura 2000’, το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας ξεχωρίζει όχι μόνο σε ομορφιά, αλλά και σε ιδιαιτερότητα, σε όλη την Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ψηλές βελανιδιές και η πλούσια πανίδα, όπου συναντάμε αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, χελώνες και πολλά πτηνά, όπως πέρδικες, τρυγόνια, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες και κουκουβάγιες. Λόγω της μορφολογίας του, το δάσος της Φολόης είναι ιδανικό για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία, και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη που θα το επισκεφθεί.

Βάλια Κάλντα (Εθνικός Δρυμός Πίνδου)
Πανδαισία της φύσης
Στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, βόρεια του Μετσόβου και σε έκταση που φτάνει τα 68.990 στρέμματα, εκτείνεται ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, σε μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς.
Αιωνόβια ρόμπολα και μαυρόπευκα, δάση κωνοφόρων και οξιάς, και πάρα πολλά είδη ενδημικών φυτών των Βαλκανίων και της Ελλάδας συνυπάρχουν στη δασική αυτή περιοχή. Ωστόσο, η περιοχή δεν υστερεί και σε πανίδα, φιλοξενώντας περισσότερα από 80 είδη πουλιών, καθώς και σπάνια θηλαστικά, όπως η βίδρα, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος, ενώ είναι από τους τελευταίους βιότοπους της καφέ αρκούδας, του λύκου και του αγριόγιδου. Η Βάλια Κάλντα (που σημαίνει «Ζεστή Κοιλάδα» στα βλάχικα) είναι «ευλογημένη» με ρυάκια, λοφοπλαγιές, ποτάμια, λιμνούλες και καταρράκτες. Το τοπίο συμπληρώνουν γκρεμοί, βουνά, χείμαρροι και πυκνά δάση. Πρόκειται για ένα ολοζώντανο οικοσύστημα που μαγνητίζει με τη φυσική του απλότητα και συνιστά μια συναρπαστική αποκάλυψη.

 

* Το δίκτυο ‘Natura 2000’ αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία της Φύσης, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1992.

 

  • Σχετικά Θέματα